Спад в престъпността отчитат за 2018-та година в Смолян -

...
Спад в престъпността отчитат за 2018-та година в Смолян -
Коментари Харесай

В областта с най-ниска престъпност отчитат спад на престъпността

Спад в престъпността регистрират за 2018-та година в Смолян - региона с най-ниска престъпност в страната, стана ясно на брифинг пред публицисти през днешния ден.
По време на годишния доклад, даден от шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Смолян ст. комисар Николай Димов, участваха шефът на Групово дело „ Борба с проведената престъпност “ (БОП) гл. комисар Ивайло Спиридонов, зам.-директорът на Групово дело „ Гранична полиция “ ст. комисар Светослав Манолов, окръжният прокурор Тодор Деянов, ръководителят на Административния съд Игнат Колчев, регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.
„ За мен беше наслаждение да участвам на доклад на дирекцията, която има най-високия % разкриваемост в Министерство на вътрешните работи - 72,4%. Колегите са си свършили съвършено работата и хората, които живеят на територията на Смолянска община, могат да бъдат сигурни в това “, разяснява шефът на „ БОП “ Спиридонов. Според него би трябвало да бъде направена единствено по-добра организация при охранителната полиция за наблюдаване на престъпния контингент. Нужни са също повече начинания за работа с деца и в учебните заведения, с цел да може подрастващите да бъдат по-добре образовани при визитата си в интернет, да знаят какво не би трябвало да вършат.
От ОД на Министерство на вътрешните работи регистрират понижаване на закононарушенията срещу собствеността с 21,2% за 2018-та спрямо миналата година. Криминалните закононарушения са намалели с 20,2%. Запазва се характера на икономическата престъпност като водещи са документните закононарушения.
През 2018 година са регистрирани общо 14 измами по престъпна линия и 8 по линия на стопанската система. Шест от измамите и един опит за машинация са осъществени по мобилни и стационарни телефони по познатата скица – лицето се показва за полицейски чиновник и желае подпомагане за откриване на причинителите на машинация. Всички телефонни измами са на територията на град Смолян.
Намален е броят на записаните пътно-транспортни катастрофи с 80 броя по отношение на миналата отчетна година. Леките ПТП са намалели със 77, тежките – с три, убитите са по-малко с двама, ранените са повече с осем души.
В криминогенно отношение региона е с най-ниските равнища на престъпност в страната, попадаща под прага на публичната толерантност и не оказваща отрицателно въздействие върху обществено-икономическия и обществения живот. Тоест, престъпността не е измежду значителните проблеми на област Смолян. Битовата престъпност е в ниски граници. За региона не са присъщи набезите и опустошаването на изоставени жилища и парцели, както и насилствени закононарушения и грабежи над самотно живеещи и възрастни хора.
В Смолянско са регистрирани едвам 0,6% от закононарушенията в страната.
„ Благодаря на шефа на регионалната дирекция в Смолян, че са преди всичко в страната. Това е предизвикателство за тях да реализират и още по-добри резултати. Чудесна работа! “, разяснява зам.-шефът на „ Гранична полиция “ Манолов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР