Спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев. Ако през

...
Спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев. Ако през
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": За първи път Борисов и Радев са с изравнен рейтинг

Спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев. Ако през декември предходната година позитивната оценка за него е 48%, то при започване на месец май тя е 40%. С 10% се е нараснала негативната оценка за президента.

Това сочат данните от изследване на „ Алфа Рисърч “, извършено измежду 1000 души посредством телефонно изявление в интервала 28 април – 5 май. За първи път от встъпването в служба на Румен Радев президент и министър председател се изравняват по доверие - 40% за Радев и 40% за Борисов.

Снимка: Алфа Рисърч

В същото време министър председателят покачва рейтинга си през май по отношение на края на предходната година. Ако през декември получава 30% утвърждение, в този момент то е 40 “%.

За финален път министър председателят има положителен рейтинг, само че с най-малък превес на утвърждението над неодобрението през юни 2018 година в края на българското европредседателство, напомня „ Алфа Рисърч “.

Снимка: Алфа Рисърч

Три основни публични настройки обуславят рейтингите на двамата генерали:

- необикновената за българската общество консолидация зад тезата, че има неща, в които можем да се оправим не по-зле от доста други страни. 40% са на мнение, че страната ни се оправя по-добре от множеството европейски страни в битката против COVID-19. Според 38% в едни посоки се оправяме по-добре, а в други - по-зле, а 14% считат, че във всичко се оправяме по-зле.

Снимка: БГНЕС

- за публичното мнение изходът от директните конфликти сред Борисов и Радев е в интерес на премиера. 34% утвърждават позицията на Бойко Борисов по отношение на ограниченията за ограничение разпространяването на ковид в първичната остра фаза от рецесията против 27% поддръжка за позицията на Румен Радев.

- публичните настройки демонстрират сериозна поддръжка както за подхванатите ограничения през този интервал, по този начин и за метода, по който хората са се възползвали от тях. 70% утвърждават здравно-карантинните ограничения. 60% утвърждават ограниченията в образованието и отдалеченото образование. 52% е поддръжката за лансираните обществени ограничения, ориентирани към най-уязвимите и рискови групи.

Снимка: Алфа Рисърч

Преобладаващо сериозни настроения са налице само към към момента неразбираемите стопански ограничения, които могат да се окажат факторът, който да наклони везните в идващите месеци.

В същото време позитивната оценка за работата на ръководителя на Националния действен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски, е висока. Той получава 60% утвърждение и едвам 15% отрицание. 25% пък имат нито позитивна, нито негативна оценка.

Снимка: БГНЕС

Двата месеца изключително състояние водят до двоен отрицателен резултат и за главната опозиционна мощ - Българска социалистическа партия. Лидерът й Корнелия Нинова губи 6 пункта поддръжка и рейтингът й спада до равнище от 15%.

Снимка: Алфа Рисърч

Ако изборите бяха през днешния ден, за ГЕРБ биха дали своят вот 20,8%, а за Българска социалистическа партия – 12,2%. Трета остава групировката на Слави Трифонов с 9,1% поддръжка. При останалите политически субекти основни промени няма. Почти всички те губят леко от рецесията, в това число „ Обединените патриоти “, които остават в сянката на огромния ръководещ.

Снимка: Алфа Рисърч
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 981 16 91 461 Света 4 201 014 22 860 284 152 1 502 670 Заразени* Нови Починали България 1 981 16 91 Света 4 201 014 22 860 284 152
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР