Спад в контрабандата на цигари отчете представително проучване по инициативата

...
Спад в контрабандата на цигари отчете представително проучване по инициативата
Коментари Харесай

Борисов: Най-лесният начин да се изкарат черни пари е контрабандата на цигари

Спад в контрабандата на цигари регистрира представително изследване по самодейността „ Срещу противозаконната търговия “, показано по време на конференция в гранд хотел София в наличието на премиера, вътрешния министър и основния прокурор. 3.4% е делът на противозаконните цигари, продадени и потребени през второто тримесечие на 2019 година, което е с 0.4% по-малко, спрямо първото тримесечие на годината и с 1.3% по-малко, по отношение на ситуацията на вътрешния пазар преди година, демонстрира проучването.
Изнесените данни дадоха мотив на премиера Борисов да нахвали държавното управление, службите и резултата за бюджета и жителите от инфраструкторните планове и тол системата. Той посочи, че митниците са задържали 62 тона и 600 кг нарязан тютюн и че с наша помощ – информация от службите, в Унгария и в Словакия са разрушени противозаконни заводи, сходно на българския случай в Пловдив – с македонски и украински служащи, само че с наше ноу хау и наши консумативи. „ Така на времето беше с компактдисковете. Като ги притисна страната те отидоха към Черна Гора и другаде. Сега като видяха, че тук нямат късмет започнаха да изнасят фабриките “, разяснява той. По думите му това е десетата – 15-тата по ред фабрика отвън България, която с данни на нашите службите, взаимно с пратньрските е разрушена.
Борисов посочи, че имаме с 20% спад на туризма тази година, само че с 10% по-голям доход от алкохола. „ Сложихме непрестанен мониторинг на дистилационните колони и незабавно – скок с 10% “, изясни той и добави, че чака подобен резултат и при горивата като въведем системата.
„ Тол системата прави прелестна работа – пред всички рафинерии сме наредили тола и снима всичко. Резултатът е позитивен за бюджета “, похвали се Борисов.
По думите му най-лесният метод да се изкарат черни пари е от контрабанда на цигари. „ Влиза ТИР-ът, за един ден се разпродава по пазарите – 300 000 евро черни пари, които развращаваха цялата политическа класа, съдии, прокурори, служители на реда, граничари, митничари… какъв брой, какъв брой доста знайни и незнайни герои “, уточни той и означи, че това го знаели тези които приказват за корупция. Борисов е безапелационен, че нещата се трансформират с „ това тотално видеонаблюдение и политическа воля и на прокуратурата, и на службите и дават своя резултат “.
Премиерът подчертава на смисъла на инфрастуркторните планове и растежа на стопанската система – „ В Пловдив, видяхте през вчерашния ден, какъв цех се откри за фарове, стопове на Мерцедеси, Ауди, БМВ-та и освен, че ги произвеждаме, а 40 българи ги измислят. 40 души работят и вършат дизайна на всички коли; 200 българи пишат софтуера на всички електрически и хибридни коли за самоуправление и за паркиране и всичко останало “, означи той. „ Само че желаят Околовръстното. Стотици ТИР-ове излизат от фабриките и на Пловдив му би трябвало Околовръстно, другояче блокираме града “, акцентира министър председателят и продължи – „ в случай че сте минали „ Младост “, ще видите багерите до „ Тракия “ не престават Южната дъга, само че всеки знае за какъв брой часа минава на Горубляне. Длъжни сме да го създадем и незабавно по-късно да минем от другата страна “.
Трябва да създадем и околовръстното на Плевен, пътя на Търговище, на Костинброд за завода на Кока Кола, заизрежда той и мина към интернационалните трасета: „ Вучич е подготвен съвсем. Ние следващата година по това време към този момент ще сме я пуснали автомагистралата Белград – София – Истанбул без светофар “.
„ Така че на нас парите ни трябват в бюджета, с цел да може България да продължи растежа на стопанската система и да е конкурентоспособна “, заключи министър председателят. Той не пропусна да означи, че е почнала работата и по тежкия сектор Ботевград – Мездра и обходите на Монтана и на Враца – „ ето един милиард там – милиард и кусур…., а в случай че отидете долу в този момент на Струма, ще видите - към този момент е изровена, влезнахме в планината откъм Кресна “, уточни още Борисов.
„ Такива огромни планове и продължаваме да сме на остатък и да имаме над 10 милиарда фискален запас – това демонстрира тоталния неуспех на държавното управление “, заключи той.
Резултатати от изследването
Проучването за контрабандата на цигари за второто тримесечие, което е на база открити празни кутии за цигари, демонстрира че тези, които са етикирани и носят белези за безмитна търговия са 2%, а тези, които са с незнаен генезис или от други страни – 1.4%. За първи път от 4 – 5 талази, подправените заемат по-значителен дял като измежду тях са цигари от Северна Македония, Сърбия, Армения, Румъния, Гърция, има забележителен дял и с неустановен генезис, уточни Вержиния Джевелекова от Филип Морис.
В районно отношение Велико Търново е с най-високо равнище на разпространяване на противозаконни цигари - съвсем двойно и повече от междинното 3.4 за страната. В Пловдив са намирани от всички открити в изследването марки противозаконни цигари. В Русе се вижда скок, спрямо преходното тримесечие. В Плевен има понижение, във Враца – нарастване и в множеството градове – понижение, с цел да се стигне до междинния дял от 3.4% за страната, означи още Джевелекова. Тя уточни още, че в Свиленград, където постоянно има високо ползване на противозаконни цигари, този път е регистрирано много високо равнище от 39%, в Сандански също има много съществено нарастване - 5%, само че в Димитровград равнището на ползване на противозаконни цигари, съгласно откритите кутии без бандерол е рамките на естественото – 1%.
За първи път в България в това тримесечие се появяват марките EVEREST, HELLО, INVICTUS и не се срещат на никое място другаде в страните от Европейски Съюз, където се организира изследването, заяви още Джевелекова.
В 25 страни на Европейски Съюз се организира същото изследване и сравнението на резултатите демонстрира, че България е с най-ниско ползване на противозаконни цигари, с най-ниско равнище на противозаконната търговия, с понижение, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, което е радващо, посочи тя и изрази вяра да продължи съдействието сред страната и бизнеса, както и да се засилят ограниченията и против незаконния насипен тютюн и всички тютюневи произведения. „ Призоваваме да не се позволяват рискови неразумни регулации, които може да повлияят отрицателно и да покачат растежа на противозаконния пазар “, добави тя и похвали България за въвеждането на системата за маркиране и следене на цигарите от фабриката до първия търговски обект за търговия на дребно. Джевелекова изрази и вяра България да ратифицира Протокола за унищожаване на противозаконната търговия с тютюневи произведения към Рамковата спогодба за контрола на тютюна на Световната здравна организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР