Спад от 10% има в производството на домакинско фолио, но

...
Спад от 10% има в производството на домакинско фолио, но
Коментари Харесай

Поевтиняването на алуминия понижи продажбите на "Алкомет"

Спад от 10% има в производството на домакинско фолио, само че размерът на други валцови артикули нараства

[Алкомет] Шуменският производител на алуминиеви произведения " Алкомет " е намалил доходи си за първите девет месеца на годината. Това излиза наяве от доклада на общественото сдружение за интервала. Основната причина за спада е поевтиняването на алуминия с 200 евро/тон, което обаче е понижило и разноските за материали. Производството като цяло е останало устойчиво, само че от компанията регистрират по-малки размери на един от главните си артикули - домакинското фолио, вследствие на дъмпингов импорт от Китай в Европа.

Производство

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Общите данни от доклада демонстрират, че индустриалните размери остават съвсем без смяна през първите девет месеца на 2019 година по отношение на същия интервал на предходната година. Леко намаляване има при продукцията от леярната, до момента в който във валцовото и пресовото произвеждане има дребен растеж.

Стабилен се резервира и размерът на продажбите (ръст от 0.6%), като леко се усилват продажбите на пресови артикули, а понижават тези на валцови артикули. Общо компанията е продала малко под 51 хиляди тона продукция за деветмесечието.

Компанията продължава да усилва продажбите на по-специални пресови артикули, които са с по-висока добавена стойност, за сметка на елементарните. Макар че общоприетите профили остават главната група артикули, те са единствените, които означават спад от близо 4% в количествено изражение. В същото време доста нарастват продажбите на специфични, елоксирани и боядисани профили.

При валцовите произведения обаче към този момент второ следващо тримесечие се усеща резултатът от китайския дъмпингов импорт. Макар че компанията усилва продажбите на артикули като ленти, някои типове фолиа и финсток, спад от 10% има при главния артикул - домакинско фолио, както и при някои други произведения. Според компанията данните демонстрират, че европейските пазари остават незащитени против навлизането на китайски артикули на дъмпингови цени.

Близо една четвърт от цялата продукция на завода се изнася в Германия, а други съществени пазари са Италия, Испания, Полша и така нататък

Финансови резултати

Балансът на сдружението демонстрира доста (37%) нарастване на машините и оборудването, което е резултат от тригодишната капиталова стратегия за 70 млн. лева, която би трябвало скоро да завърши и да удвои потенциала на предприятието. Намаляването на несигурността при доставките на алуминий пък е разрешило на компанията да намали материалните си ресурси с над 29%. Това от своя страна е довело до понижение на настоящото кредитиране с 48%.

Приходите от продажби спадат с близо 5% към края на септември (виж таблицата) поради по-ниската цена на алуминия. По данни на компанията за първите шест месеца на годината суровината се е търгувала за 1606 евро/тон по отношение на 1806 евро/тон година по-рано.

Отново поради поевтиняването на метала компанията е намалила и разноските си за материали, които са главно перо, с близо 30 млн. лева (7%). Увеличение обаче има при разноските за външни услуги и за заплати и осигуровки. В резултат на това компанията понижава чистата си облагата с над 30% до 8.3 млн. лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР