Спад на заемите, които взимаме от небанкови институции, отчитат от

...
Спад на заемите, които взимаме от небанкови институции, отчитат от
Коментари Харесай

Небанковите заеми са намалели с над 200 млн. лева за година

Спад на заемите, които взимаме от небанкови институции, регистрират от Българска народна банка. За година те понижават с 225 милиона лв..
Небанковите заеми включват всички заеми, които употребяваме от този за погашение на ледник до лизинг на няколко фирмени автомобила. Миналото лято тези заеми са били на стойност съвсем 2,7 милиарда лв., а през юни 2018 година спадат на 2,4 милиарда лева
При бързите заеми за под 1 година, известни като „ Заем до заплата” понижението е с под 1 %. За същия интервал от време по данни на Национален статистически институт междинният ни приход се усилва с 8,7%, а разноските с 11,4%.
Погледнем ли обаче перото приходи от заеми, които всеки един от нас получава – през 2018 година взимаме повече заеми, които може да се окажат банкови или пък заеми от другари. Срещу 5,52 на човек предишният юни в този момент стоят съвсем 8 лв. и 50 стотинки на заем, оповестява bTV.
Според асоциацията на фирмите за бързи заеми клиентите им не понижават, а изчисленията на Българска народна банка не са единствено за тях, за тях, защото бързите заеми попадат и съществени лизинги, които към този момент са в последната година на погашение.
„ Има наклонност на засилена регулация от страна на Комисията за отбрана на потребителите и Българска народна банка и тя води до отпадане от пазара на избрани компании, които имаха странни и непазарни практики, което би могло да е пояснение за някакво понижение на пазара”, означи Николай Цветанов от Асоциацията за небанково кредитиране.
Финансовите анализатори поучават бързият заем да се връща също толкоз бързо. „ Това е методът по който би трябвало да се употребява този небанков артикул. Ако имате потребност от дълготрайно финансиране, за Вас е подобаващ банковия продукт”, безапелационна е Десислава Николова.
А изследване за настройките за прилагане на бързи заеми демонстрира, че 60 % от интервюираните нямат, а и не възнамеряват изтегляне. Срещу тях са 32 на 100, които афишират, че се възползват от този артикул. Останалите имат проекти да вземат бърз заем.
Сред плюсовете на този вид кредитиране хората показват улеснените процедури и бързото утвърждение, а при минусите се подреждат терзанията, че изискванията са неизгодни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР