Спад на кражбите на автомобили у нас, но ръст при

...
Спад на кражбите на автомобили у нас, но ръст при
Коментари Харесай

Ръст на кражбите на луксозни автомобили: Какви са новите трикове на крадците?

Спад на кражбите на коли у нас, само че растеж при изгубването на първокласни коли. Това демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи. До декември предходната година в страната са откраднати 1386 автомобила, за същия интервал тази година те са с близо 300 по-малко.
Снимка: iStock
В столицата от началото на годината са отнети 585 коли, за съпоставяне - за същия интервал предходната година те са били към 10 % повече - 649.
Снимка: iStock
При кражбите на първокласни коли се следи растеж от 7 на 100. Досега тази година са изчезнали 140, а предходната 121.
Снимка: iStock
Какви способи употребяват автокрадците и по какъв начин да предпазим возилото си?

Причината автокрадците да се насочват все по-често към новите и първокласни коли е, че кражбите им са доста по-лесни, споделят проверяващите.

„ Технологията е по-съвременна, електроника и по-лесно се набелязват, като се обикаля, следят се къде паркират, къде нощуват, най-честите обири са нощните “, сподели Христо Трендафилов, шеф на бранш „ Автокражби “ в Столична дирекция на вътрешните работи – София.

Зимата е сезонът и на най-лесните и бързи обири. Често и пред очите на притежателя им, който е оставил колата с включен мотор за няколко минути.

Такива обири стават пред сладкарници, пред учебни заведения и пред детски градини, или до момента в който автомобилът се почиства от сняг.

Много постоянно те са следени още преди този момент и са набелязани, че не за първи път си оставят колите включени.

Старите топкрадци към този момент са се издигнали в йерархията и се занимават с логистиката, а в занаята има нови и млади играчи, разясняват криминалисти. Въпреки това от предишното са останали някои закономерности и неписани правила, показват анализатори.

„ По-малко от преди, само че се счита, че на избрани застрахователни компании не се крадат, или по-малко. Някои от известните лица не престават да работят за тях под една или друга форма “.

Любопитна наклонност виждат служителите на реда през последните месеци - коли, откраднати, с цел да бъде осъществено закононарушение с тях, към този момент не се палят, а се връщат на притежателя им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР