Спад на инфарктите и инсултите по време на извънредното положение

Спад на инфарктите и инсултите по време на извънредното положение ...

Не пациентите са намалели, а посещенията в болниците.


Спад на инфарктите и инсултите по време на извънредното положение у нас. Това показват официалните данни. Признават го и лекарите.

Причината: плановите процедури, инвазивни и хирургически, бяха спрени, а голяма част от пациентите са били уплашени, че в болниците могат да се заразят с коронавирус. Още по тематаПо-малко инсулти по време на COVID-19: По-здрав ли е българинът?22 май 2020 17:0032

"Това не значи, че пациентите са станали по-малко болни. А например, от тези 7 пациента, които бяхме предвидили за смяна на аортна клапа, двама са починали. Те не са получили терапия поради този страх", каза за Bulgaria ON AIR Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.

Лекарите са категорични – не пациентите със заболявания са намалели, а посещенията в болниците.

"Голяма част от пациентите казват ще изчакам малко, докато отмине пандемията. Намалението, редукцията на процедурите е правопропорционална на степента на проблема с епидемията. В Щатите това намаление е 42 %, а в е Италия 38%", допълни проф. Петров.

След облекчаване на мерките медиците наблюдават друга тенденция.

За ефективно лечение е важен контактът между пациента и лекаря. А смъртността при сърдечно-съдови заболявания е много по-висока от тази при Ковид-19.

Спадът на инфарктите предизвика спорове. Дори премиерът се усъмни, че в здравната система може би има злоупотреби със скъпи клинични пътеки.

На този фон Националният статистически институт отчете 4 % спад в общата смъртност за първите 4 месеца на годината спрямо предходните 3 години.
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg