Спад на БВП от 3% в реално изражение, видим в

...
Спад на БВП от 3% в реално изражение, видим в
Коментари Харесай

4% инфлация и ръст на безработицата над 6% заложени в актуализацията на бюджета

Спад на Брутният вътрешен продукт от 3% в действително изражение, забележим в съвсем всички съставни елементи на националната стопанска система, растеж на цени, водещ до инфлация от 4% при заложени 2,3% в плансметката на страната преди изключителната обстановка с ковид и безработица към 6,2% са измежду главните параметри, заложени в предлагането за актуализация на държавния бюджет, което към този момент е импортирано в Народното събрание.

Безпрецедентните ограничения за ограничение на придвижването, признати от всички страни, ще се отразят значително на износа на транспортни и туристически услуги. Очаква се това да се отрази в спад на действителния експорт на услуги с 25,7% през 2020 г. по отношение на 2019 г., излиза наяве от претекстовете към документи.

Според прогнозите на финансовото министерство, на база на които е направено предлагането за актуализация предстоящият спад в износа на артикули, поради лимитираното търсене от страна на главните ни търговски сътрудници и удължените периоди за доставка ще е 13,3% . Общо износът на артикули и услуги ще намалее с 16,3% през 2020 година при напредък от 1,9% през 2019 година и спад от 11,7% през спешната 2009 година По-слабите експорт и вътрешно търсене ще лимитират и размера на вноса на артикули и услуги с 12,9%, като резултатът върху услугите ще е по-осезаем, гласят още плановете, записани в претекстовете.

Спадът на Брутният вътрешен продукт от 3%, който по-рано бе разгласен като изражение на допустимо най-лошия сюжет от финансовия министър Владислав Горанов е изчислен по метода на крайното търсене, а точно - ползване на семействата, частни вложения и експорт на артикули и услуги. Икономиката на Европейски Съюз ще бъде по-сериозно наранена и ще се свие с към 4% през 2020 г., се споделя още в проектопредложението за актуализация.

Частното ползване в България ще намалее главно поради ограничаващите ограничения, изразяващо се най-вече в спад на услугите свързани с  просвета и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети. Спадът на заетостта и упованията за ограничение  на разполагаемия приход също ще допринесат за по-слабо ползване както на услуги, по този начин и на артикули за дълготрайна приложимост.

Допълнително нарасналата неустановеност ще докара до ограничаване на някои потребителски разноски и образуване на защитни спестявания от страна на семействата, показват още от Министерство на финансите в претекстовете. 

При цената на нефта  ще има напън за намаляване, произлизащ от ниското търсене и съзнателните ограничения в тази тенденция на съществени производители. Допусканията са, че цената на суровия нефт вид „ Брент “ ще се намали с 43,8% по отношение на 2019 г. до средногодишна стойност от 36 щатски долара/барел. 

Прогнозата за курса BGN/USD е за 1,77 лв. за 1 $, което подхожда на 1,1 $ за 1 евро, сочи друга прогноза на МФ.

Пазар на труда

След позитивното развиване на пазара на труда през 2019 г. и достигнатите исторически най-високи равнища на претовареност и най-ниски равнища на безработица, упованията за 2020 г. са трендовете да се извърнат. Новата прогноза за развиването на главните индикатори на пазара на труда е направена при отчитане на използването на мярката за опазване на заетостта посредством поддръжка на приходите. Направено е допускане, че от нея в началото ще се възползват основно секторите, които понастоящем са прекратили или понижили дейността си в следствие от действието на изключителното състояние, като последователно ще бъдат обхванати и обвързваните браншове по веригата на доставки и междуотрасловите връзки. Не може да се чака, обаче, че всички компании ще съумеят да се възползват от мярката за опазване на заетостта, като може да се допусна, че особено рискови са микро и дребните предприятия.

Според МФ към 75% от евентуалния брой на заетите от браншовете, които попадат в листата за поддръжка, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни . Така упованията са броят на заетите да се намали с малко под 4% през второто тримесечие и да надвиши 5% през третото тримесечие на годишна база, като възобновяване на заетостта се чака да стартира едвам в края на годината. Средният за годината спад на заетите се прави оценка на 2,1%, а нивото на безработица се чака да се повиши с към 2 пр.п. по отношение на 2019 г. до 6,2%.

Динамиката на обезщетенията на наетите през 2020 г . се чака значително да се забави до 2,6%, като главният фактор за това ще бъде понижението на наетия трудов запас, само че въздействие ще окаже и по-бавното повишаване на компенсацията на един нает, в следствие от усъвършенстването на разноските при задържане на заетостта.

Инфлация

Прогнозите за инфлация, подадени в плановете за актуализация са за повишение на цените  с към 4% , в случай, че бюджетът за тази година е изготвян на база прогноза за инфлацията от 2,3%.

Нулевият недостиг, който трябваше да играе роля на буфер, сега е извънредно непълен. Разчетите при направения базов сюжет на актуализацията сочат несъблюдение на годишните прогнози по приходите по консолидираната фискална стратегия в общ размер на към 2,44 милиарда лева, като се чака да бъдат наранени главните налози - Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни налози, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и други

Размерите на предстоящото отрицателно отклоняване на плановете по приходите постановат актуализацията на годишната цел във връзка с бюджетното салдо за 2020 г. Общо дефицитът се чака да доближи 3,5 милиарда лева или 3% от Брутният вътрешен продукт .

Дори и в спешната актуализация на бюджета не се планува нарастване на налозите. В плана обаче е записано обявеното към този момент от финансовия министър съществено повдигане на лимита за вдишване на нов държавен дълг като се предлага сегашният текст в признатия за 2020 година бюджет  „ 2,2 милиарда лева “ да бъде сменен с „ 10 милиарда лева “. Посочените условия постановат нарастване на допустимия оптимален размер на държавния дълг към края на годината до 31,5 милиарда лева, като в тази връзка е планувано и увеличение на разноските за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева, написа още в претекстовете на предлагането.

В тях също по този начин се акцентира, че от фискална гледна точка „ България се намира в добра кондиция на прага на тази изключителна обстановка. “, поради  „ дисциплинираната и поредна политика за поддържане на позитивно или близо до уравновесено салдо през последните години (с изключение на еднократното отклоняване през 2019 година, обвързвано с осъществени еднократни разноски за бранш „ Отбрана “). Това, съгласно вносителите е разрешило да бъдат непокътнати буферите във фискалния запас, което „ както се вижда в актуалната обстановка е витално значимо “, написа в документа.

От МФ признават, че България като отворена стопанска система не може да остане изолирана от протичащите процеси в главните стопански системи на еврозоната, които образуват забележителна част от стокообмена и износа на страната. В претекстовете за актуализацията на държавния бюджет за 2020 година се показва още, че при мощно отрицателен сюжет е допустимо да се наложат и спомагателни промени във фискалните параметри за годината, които все още е невероятно да бъдат оценени.

Междувременно, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева свика изключително съвещание на Народното събрание на 2 април. Освен предлагането за актуализация на бюджета, на него ще се гледа на първо четене и планът за изменение на Закона за енергетиката. Парламентът спря работа изключително предходната седмица поради епидемията от ковид в страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР