SpaceX за шести тази година и общо за 72 път

...
SpaceX за шести тази година и общо за 72 път
Коментари Харесай

Falcon 9 изведе в орбита три сателита с обща цена около $1 милиард

SpaceX за шести тази година и общо за 72 път сполучливо изстреля ракетата притежател Falcon 9 от военната база Ванденберг. Това стана на 12-ти юни вечерта, когато ракетата изведе в орбита три спътника за наблюдаване на Земята от канадската стратегия RADARSAT Constellation Mission (RCM). И трите спътника бяха сполучливо изведени в нужните орбити. Както нормално, всичко се показваше в действително време.

Проектът RCM струваше на канадското държавно управление солидните $900 милиона (1,2 милиарда канадски долара). Това е един от най-скъпите потребни товари в историята на SpaceX .



Сателитите са направени от компанията MDA и са напълно идентични. Те са предопределени за наблюдение на морското пространство, за мониторинг на околната среда, както и за оказване на помощ при изключителни обстановки. Основният инструмент на всеки от тези спътници е радарът със синтезирана апертура. Той дава опция да се вършат фотоси на земната повърхнина без значение от пласта облаци и осветеността на съответния район. Трите спътника обгръщат съвсем 90% от земната повърхнина, в това число и Арктика.



Габаритните размери на всеки един спътник са 3,6 х 1,1 х 1,1 метра при тегло 1430 кг. Те са значително по-компактни и по-леки от предходните RADARSAT-1 и 2. Новите спътници могат да маневрират и наново да следят даден регион на всеки 4 дни. При предходните RADARSAT-2 този период бе 24 дни.



Това изстрелване е доста забавно и с климатичните условия при които бе осъществено. Целият Ванденберг бе в потопен в доста компактен пласт мъгла, а видеото доста добре демонстрира по какъв начин ракетата пробива гъстата мъгла.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР