SpaceX качи в орбита два сателита с мисия да измерват

...
SpaceX качи в орбита два сателита с мисия да измерват
Коментари Харесай

Нови сателити ще изготвят карта на водата на Земята

SpaceX качи в орбита два спътника с задача да мерят с непостигната до момента акуратност измененията на агрегатното положение на водата на Земята през идващите пет години. Изследванията би трябвало да открият какъв брой лед се топи в Арктика и какъв брой влиза в океаните, съобщи БГНЕС.
Ракетата за многократна приложимост Falcon 9 излетя без проблеми със скъпоценния товар от два спътника, плод на партньорството сред Германия и американската галактическа организация НАСА. На борда имаше и пет спътника от информационната мрежа Iridium.

Watch a replay of today`s liftoff of a SpaceX Falcon 9 rocket from Vandenberg Air Force Base, California: https://t.co/ggmCYzJaH4 pic.twitter.com/nfpvaALpNV
— Spaceflight Now (@SpaceflightNow) 23 май 2018 година
След 11 минути полет ракетата остави в орбита първо двата спътника от задачата GRACE-FO. След това идва ред на спътниците Iridium - след към час полет.
Спътниците поемат щафетата от задачата GRACE, която от 2002 до предходната година " хвърча " над Земята, с цел да бъде изготвяна ежемесечна карта на измененията в количеството на водата. Как спътниците биха могли да " видят " или " претеглят " водата на планетата от околоземното галактическо пространство? Като употребяват гравитацията.
Двата спътника, всеки с величина на автомобил, ще летят на към 220 километра височина един до различен. Най-малките промени в масата под тях (планина, езеро, лед, порести скали...) провокира микропромяна в гравитацията като трансформира за миг дистанцията сред двата спътника, измервано в микрони. С непрестанно вписване на измененията в дистанцията се разчитат вариациите в масата на Земята под или на повърхността. Натрупването на информацията за измененията с времето отбелязва смяната на количеството вода: ледът, който се топи и отива в океаните, водата, която се изпарява, дъждът, който зарежда подпочвения воден пласт.
Методът работи прелестно и учените от предходната задача GRACE създадоха карти с които описаха количеството стопен лед в Гренландия (280 милиарда тона годишно от 2002 до 2016) и какъв брой спомагателни количества вода в делтата на Окаванго в Ботсуана се гълтам назад (29 милиарда тона годишно).
Мисията, която продължава предходната, в този момент GRACE-FO с Follow On (продължение), ще наблюдава трендовете с времето.
За SpaceX тези изстрелвания на спътници станаха рутинни. Това е десетият старт за годината, а първата степен на ракетата бе към този момент употребена през януари. Този път няма да има възобновяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР