SpaceX е своеобразният лидер на този пазар, тъй като разполага

...
SpaceX е своеобразният лидер на този пазар, тъй като разполага
Коментари Харесай

Сателитите на Илън Мъск

SpaceX е самобитният водач на този пазар, защото разполага с функциониращите ракети за многократна приложимост Falcon 9 Block 5

В края на май SpaceX изстреля 60 спътника от Starlink – най-мащабната сателитна система за бърз транспорт на данни.Това бяха първите от общо 12 хиляди планувани изкуствени спътника, които би трябвало да бъдат изстреляни в ниска и доста ниска орбита до 2027 г.Илън Мъск не е единственият с упоритости в бранша, само че за момента компанията му е своебразен водач на този пазар. Мъск твърди, че тази инвестиция може да носи сред 30 и 50 милиарда $ годишно след завършването й през 2027 година След като Нийл Армстронг направи първата си стъпка на Луната през 1969 година, ползата към задачите в Космоса внезапно спадна. Петдесет години по-късно вниманието е ориентирано още веднъж към небето – спътниците в ниска и доста ниска орбита са нова опция, която има капацитета да преобърне целия информационен бранш. Илън Мъск провокира възторг през 2018 година, когато изпрати персоналния си автомобил Теsla като единствен товар на ракетата Falcon Heavy в орбита в посока Марс. В края на май тази година милиардерът и създател на аерокосмическата корпорация Space X изведе по едно и също време в орбита 60 дребни информационни спътника, част от плана Starlink, само че не получи същото внимание макар голямото му значение.

Това беше първата стъпка в построяването на мрежа от изкуствени спътници, които ще могат да обезпечат високоскоростен интернет на всички места по света. Икономическият капацитет на тази самодейност е голям – в случай че Мъск успее да осъществя проектите си, ще успее да предложи по-евтина и налична опция на преноса на данни, излъчен по оптичен кабел. И то тук-там, където наземната инфраструктура отсъства или мъчно може да бъде прокарана на рационална цена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В допълнение - SpaceX е своебразният водач на този пазар, защото разполага с функциониращите ракети за многократна приложимост Falcon 9 Block 5. Този факт ще понижи доста разноските за осъществяване на плана. Аерокосмическата корпорация предвижда, че ще генерира към 30 милиарда $ доходи от Starlink до 2025 година Независимо от тези обещания обаче остават подозренията дали тези мрежи от спътници ще обезпечат възвращаемост на забележителните първични вложения.

Визията на Мъск

Основателят на SpaceX цели за пръв път в историята да обезпечи същински високоскоростен сателитен интернет, който да дава достъп до мрежата на всички места по света. Изкуствените спътници, част от плана Starlink, ще образуват мрежа, осигуряваща бърза интернет услуга тук-там, където полагането на оптични кабели не е стопански преференциално, като да вземем за пример разрастващите се пазари в Африка и Централна Азия, както и отдалечени места в Съединени американски щати.

SpaceX има проекти за изстрелване на близо 12 хиляди спътника, чието изпращане в Космоса е утвърдено от Федералната комисия по връзките (FCC). Те ще бъдат позиционирани не в геостационарна орбита (на към 36 хиляди км от Земята), а на височина сред 340 и 550 км, правейки сигнала доста по-бърз.

Забавянето на сигнала при двупосочното предаване на данни при геостационарните сателитни системи приблизително е към 600 милисекунди. Спътниците в по-ниски орбити би трябвало доста да съкратят това забавяне. През юли при тестванията на спътниците в ниска орбита основаната в Лондон OneWeb записва закъснение на сигнала от приблизително 32 милисекунди. Ускорението при предаването на данни от този порядък би било от значителен интерес за финансови компании и други бизнеси, които разчитат на ултрабърза връзка с тържищата за търговия.

Мъск чака да преобърне напълно телеком пазара, в същото време гарантирайки си многомилиардни облаги. И защото компанията разполага с ракети за многократна приложимост, нейните разноски за извеждане в орбита евентуално ще се окажат в пъти по-ниски, в сравнение с съперниците. Милиардерът визионер нееднократно е казвал, че ресурсите от плана Starlink ще са средствата, с които той ще финансира идната си галактическа случка – изпращането на хора на Марс.

С парите от Starlink ще се финансира създаването на ракета за полет до Марс

[Reuters]
Традиционно сходни планове са финансово изтощителни за фирмите, а доста от тях даже не съумяват да осъществят облага. Space X счита, че завършването на плана Starlink може да коства над 10 милиарда $, въпреки Мъск да твърди, че тази инвестиция може да носи сред 30 и 50 милиарда $ годишно след завършването й през 2027 година

Инвеститорите имат право да бъдат скептични към обещанията за в действителност световно интернет покритие и предстоящата промяна на пазара на далекосъобщенията – изключително поради обстоятелството, че множеството планове са в ранен стадий на тестване. Тепърва следва резултатите от опитите да бъдат оценени и по този начин да проличи дали огромните играчи са способни да изпълнят обещанията. Същевременно спътниците в ниска орбита са просто " изгряващи звезди " на този пазар. Традиционни сателитни оператори като ViaSat и Eutelsat не престават да влагат в по-мощни геостационарни спътници в партньорство с компании като Фейсбук и Deutsche Telekom.

Другите огромни играчи

Макар SpaceX да е самобитен водач на този сегмент на информационния бизнес, Илън Мъск надалеч не е единственият с упоритости в бранша. Мрежата Starlink не е единственото бизнес начинание, което се пробва да построи система от спътници на доста ниска орбита. Главният изпълнителен шеф на Amazon Джеф Безос е един от няколкото съперници, които възнамеряват да изпратят хиляди сходни устройства в ниска орбита.

В началото на юли онлайн колосът изиска позволение за изстрелване на 3236 спътника на друга височина - 784 ycтpoйcтвa щe бъдaт нa височина 590 ĸм, 1296 нa виcoчинa 610 ĸм и 1156 - 630 ĸм над Земята. Teзи caтeлити щe ocигypявaт интepнeт вpъзĸa в пpeдeлитe oт 56 гpaдyca ceвepнa шиpинa (пpиблизитeлнo цeнтъpa нa Шoтлaндия) дo 56 гpaдyca южнa шиpинa (в paйoнa нa Южнa Aмepиĸa). B тaзи oблacт живee нaд 95% oт нaceлeниeтo нa Зeмятa. Инициативата носи името Project Kuiper, само че към момента са налице редица въпросителни по отношение на нея. Не е ясно дали Безос ще употребява coбcтвeни caтeлити, нито по какъв начин ще ги извежда в орбита. Възможно е съдействието с компанията му за галактически пътувания Blue Origin, само че към момента публична информация липсва.

Подобни планове има и OneWeb, която се надява да стартира да изстрелва по 30 спътника в ниска орбита всеки месец до края годината. Първата цел на европейската компания е построяването на мрежа от 648 единици. Впоследствие тя възнамерява да обезпечи цялостно световно комерсиално покритие през 2021 година, а отчасти обслужване още през идната година. Досега OneWeb е изстреляла едвам шест спътника. Сателитните оператори Inmarsat и Eutelsat са в ранен стадий в създаването на сходни планове, а китайският план Hongyun се чака да построи мрежа от 156 спътника до 2022 година

Предизвикателствата

Освен финансовите терзания, свързани с тези начинания, пред сходни планове за мрежи от спътници в ниска орбита са налице и други провокации. Те варират от регулацията им до риска от пренасищане на небосклона. SpaceX твърди, че 95% от спътниците от плана Starlink ще изгорят в земната атмосфера, откакто доближат края на виталния си цикъл.

Междувременно американската галактическа система за наблюдаване, предопределена за следене на спътници и парчета, се чака да влезе в употреба през четвъртото тримесечие на 2019 година

Остава въпросът кой ще контролира спътниците в ниска и доста ниска орбита, само че и на него липсва къс отговор. В прочут смисъл – никой. Въпреки това обаче сателитните оператори би трябвало да получат позволение за изстрелване в орбита от националните информационни регулатори, а всеки, който счита да продава в Съединени американски щати, би трябвало да се яви пред (да убеди) Федералната комисия по връзки (FCC).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР