[SpaceX] Частната космическа компания SpaceX успешно изстреля и приземи днес

...
[SpaceX] Частната космическа компания SpaceX успешно изстреля и приземи днес
Коментари Харесай

SpaceX изстреля експериментална втора степен на ракетата Falcon 9

[SpaceX] Частната галактическа компания SpaceX сполучливо изстреля и приземи през днешния ден своята ракета за многократна приложимост Falcon 9, която изведе в орбита автоматизираната капсула Cargo Dragon с към 2600 кг. товар (включително съоръжение за произвеждане на бира в безтегловност) за потребностите на Международната галактическа станция (МКС).

Това, което озадачи множеството галактически запалянковци, обаче беше събитието, че компанията на милиардера Илън Мъск е решила да не приземява първата степен на сушата, както прави нормално при сходни пускове, а на кораба-дрон Of Course I Still Love You (OCISLY), ситуиран на към 350 км във вътрешността в Атлантическия океан.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Решението беше изненадващо, защото при полетите на Cargo Dragon товарът нормално е доста под оптималния потенциал на Falcon 9 и надлежно ракетата разполага с задоволително аварийно гориво, тъй че безпроблемно да се върне до изходната си точка – зоните за кацане LZ-1 и LZ-2.

Затова галактическите анализатори допуснаха, че компанията на възнамерява да извърши орбитален опит, за чиито цели резервоарите на първата степен или няма да са цялостни догоре, или пък полетът й ще е по-дълъг и надлежно тя ще бъде принудена да кацне на платформа в морето. В последна сметка това се оказа тъкмо по този начин.



Малко преди старта от SpaceX взеха решение да разбулят мистерията и признаха, че възнамеряват да извършат няколкочасов тест с втората степен на Falcon 9, която е модифицирана.

" След като Dragon се отдели в орбита, втората степен на Falcon 9 ще продължи полета си за задачите термална проява ", разгласи Джесика Дженсен, шеф по ръководство на задачите на капсулите Dragon в частната галактическа компания.

Космическият уред ще прекара в орбита към шест часа, преди да бъде пренасочен за изгаряне в атмосферата в региона на южния Индийски океан.

По принцип толкоз дълъг полет на втората степен е извънредно рядко и мъчно за реализиране събитие.

Обикновено при изстрелването на Dragon към МКС отделянето на товара става на 10-тата минута, а при комерсиалните информационни спътници – след към половин час.

По-дългият полет на втората степен в орбита е спорен, защото тя е подложена на разрушителното влияние на галактическата радиация и на рискови температурни амплитуди, при които криогенното гориво може да изкипи или пък да се втвърди. Колкото по-дълго продължава той, толкоз по-вероятно е апаратът да излезе от строя.

Или казано по-просто: извънредно мъчно е да се направи орбитална степен на ракета, която да е термоустойчива и да продължи да действа след 6-12 часа полет в галактическия вакуум към Земята. Затова компанията на Мъск е модифицирала втората степен на Falcon 9 по този начин, че да устоя по-дълго при рискови температурни разлики.

Досега SpaceX са правили нещо сходно единствено два пъти и то с тежката ракета Falcon Heavy– по време на премиерния полет, когато електрическият автомобил на Илън Мъск беше изстрелян към Марс (с 5-часов полет на втората степен), и при задачата STP-2 за Военновъздушни сили на Съединени американски щати, когато няколко спътника трябваше да бъдат позиционирани в шест разнообразни орбити (3.5-часа полет).

Никога до момента обаче компанията не е правила това с втората степен на Falcon 9 и толкоз дълъг интервал от време. Според Дженсен термалната проява е проведена по поръчка на " други наши клиенти за задачите на по-дълги задачи, които ще би трябвало да се подхващат в бъдеще ".

Предполага се, че мистериозните " други клиенти " са Военновъздушни сили на Съединени американски щати и някои от американските специфични служби, които избират техните секретни галактически товари да бъдат изпращани бързо и непосредствено в геостационарна орбита, тъй че тяхното засичане да е доста по-трудно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР