Спа центровете са популярни навсякъде по света. Сред многобройните процедури,

...
Спа центровете са популярни навсякъде по света. Сред многобройните процедури,
Коментари Харесай

Доказано: сауната е здравословна

Спа центровете са известни на всички места по света. Сред многочислените процедури, които оферират, е и сауната. За разлика от ваните за " детоксикация " и други лъжливи процедури, науката стои зад изгодите от честото посещаване на сауна.

Северните нации, като финландския да вземем за пример, имат дългогодишни обичаи в това отношение. Не е изненадващо, че новото изследване, което потвърждава изгодите от престоя в горещата стая, идва от Университета на Източна Финландия, Университета на Ювяскюля (също финландски) и Университета на Бристол.

Учените прегледали и обобщили резултатите от предходните проучвания на резултатите на финландските сауни върху здравето. Изследователите открили, че те засягат цялото тяло и не се показват единствено в чувството за наслаждение и релакс.

Честото посещаване на сауната е обвързвано с намаление на риска от сърдечносъдови болести, високо кръвно налягане, неврокогнитивни болести, белодробни заболявания, психологични разстройства и намаляват смъртността. Освен това, сауната има удобно въздействие и при лекуването на кожни болести, артрит, главоболие и даже грип.

Учените открили още, че сауната подкрепя стабилизирането на самостоятелната нервна система, намалява кръвното налягане, потиска възпалителните процеси, оксидативния стрес и други. Освен това, тялото дава отговор на визитата на сауната, както на приблизително или мощно интензивна физическа интензивност.

Според екипа, чувството за разпределяне и положително въодушевление може би са свързани с нарасналото обособяване на хормони в кръвта, като ендорфина, а комбинацията сред сауна и физически извършения евентуално би имала още по-ползотворен резултат върху организма, в сравнение с осъществяването на всяка от тези действия поотделно. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР