Совите не са това, което са, а розите, с които

...
Совите не са това, което са, а розите, с които
Коментари Харесай

Казанлъшката гробница е една от 1000 в Долината на царете - slava.bg

Совите не са това, което са, а розите, с които е толкоз фамозен Казанлък не са български – както проличава от името им, а го потвърждава и историята – царицата на цветята идва от Дамаск, столицата на Сирия.
Затова пък Долината на царете към тракийския град е безспорен оригинал. За по-сигурно, това е написано с огромни букви на нарочна табела до най-популярната от гробниците, която се намира в самия общински център. Идеална дестинация за Деня на независимостта и неговия дълъг уикенд с приятни температури.

Казанлъшката гробница към този момент 40 години е част от международното завещание на ЮНЕСКО и е забавна за посещаване през всички сезони, освен около Празниците на розата, когато зацъфтят фамозните шубраци, а японците изпълнят града на цветята и пушкалата (цяла България знае локалния оръжеен цех с не особно истинското име „ Арсенал”).
От персонален опит ще ви кажем, че влизането в Казанлъшката гробница в действителност е необикновен „ експириънс” – прекарване, което кара човек да се усеща като попаднал във филм. Който не схваща от изкуство, ще усети най-малко мистиката – най-отличаващото цялата тракийска просвета, на която се водим наследници. Ценителите ще оценят фреските, които се считат за неповторими за целия свят поради запазването на истинския им тип в извънредно обичайно положение. Пред очите оживяват рисунки, правени преди 24 или 25 века, изпълващи погребалната камера.

За публиката е намерено нейното копие, което оправдава съществуването на надписа „ Оригинал”, който към този момент споменахме.
Гробницата е в парка „ Тюлбето” в Казанлък. Историята на откриването й по соцвреме е доста занимателна.
Като нищо човечеството, изключително българското, да се беше лишило от неповторимия монумент, в случай че взодът бойци, прокопаващи изцяло неправилен окоп против несъществуваща въздушна опаност по метода „ копай отсам до другото дърво” – нали действието се развива в парк, беше напряко взривил пречещата на ямата „ скала”. Високото 7 м хълмче с диаметър 40 м въпреки всичко се сторило завладяващо на войничетата или на техния неизвестен старшина, та полюбопитствали.

Копали, разбивали жестоко зидана стена, която разкрили под тревата, влезнали в тесния, невисок кулоар и смаяни разкрили свода с рисунките.

Ако ви гони и вас духът на Индиана Джоунс или пък сте от поколението, за което това беше обичаният авантюристичен филм в детството, можете да изследвате една по една стотината разкрити от общо 1000 гробници в региона към Казанлък. Поетичното име на зоната е Долината на тракийските царе, политически и исторически правилно известна още като Долината на тракийските владетели. Голямата заслуга за разкриването на главните й благосъстояния е на археолога Китов, именуван още български Индиана Джоунс.

Като оставяме настрани имената на някои от тях като Голяма Аресеналка и Хелвеция – какво швейцарско откриха тук, обектите са в действителност забавни за посещаване, а в някои отснемането е против дребни суми, също като входа. Може Долината на тракийските царе да е кръстена по Долината на египетските фараони, само че както знае всеки, който най-малко малко има визия от орфизма – освен малко учените, уверени в директната връзка на великата африканска с нашата тракийска цивилизация, от която пък с цялостни шепи са черипили гърците, с цел да я нарекат своя просвета. Вече сме разказвали за бога на виното Дионис, около разходките из фамозните мазета в тази част на страната ни, тъй че този въпрос към този момент сме го описвали.

В самия Казанлък също има какво да се види. Естествено, атракция номер 1 е музеят на розата, който е посред парка „ Розариума” и споделя 3-вековната история на развъждането на царицата на цветята в полята край града. Ще видите 24 типа рози, проява на варенето им, с цел да се получи аромата, от който се вършат най-прочутите парфюми в света, които ще можете да „ дегустирате”. Има ъгъл за децата и панорамно кафене за край.

Изненада за мнозина е, че Казанлък е дал на България страхотни създатели и старите им красиви възрожденски къщи са превърнати в музеи. Родният дом на Дечко Узунов е самобитна изложба с творби на художника, станал професор още на 35 година Реставрирана е и друга дребна възрожденска къща – родната на различен огромен рисувач – Ненко Балкански. По-европейска е фасадата на изисканата къща на огромния композитор Петко Стайнов, чиито „ Тракийски танци” с техния темп, само че и типичен дух, са една от музикалните визитки на България.

Тя е музей с музикален салон. Къщата на огромния публицист Чудомир е различен от туристическите магнити на родния му Казанлък.

В града и покрайнините има десетина хотела и хижа, тъй че се предлага настаняване за всеки джоб – от 10 до 100 лева на нощ.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР