Соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че се приема антисоциален бюджет, за

...
Соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че се приема антисоциален бюджет, за
Коментари Харесай

Корнелия Нинова обвини Радев за антисоциалния бюджет, Гълъб Донев я опроверга

Соцлидерката Корнелия Нинова съобщи, че се приема противообществен бюджет, за което отговорност носи президентът. Тя влезе в неприсъствен спор със служебния министър председател, който след това пристигна на дебатите по удължителния закон за бюджета.

" Замразени приходи, заеми и милиарди за изтребители - това е бюджетът, който Народното събрание приема през днешния ден ", заключи Нинова.

Преди това пленарната зала неколкократно отхвърляше настояването на Българска социалистическа партия да се разиска повдигането на минималната работна заплата на 50% от междинната за страната. След следващото решение, че въпросът няма да се дискутира с аргумента, че не може да се вършат такива промени сред първо и второ четене в удължителен закон, Нинова упрекна останалите партии в Народно събрание, че демонстрират двоен стандарт, тъй като одобряват за гласоподаване промени, импортирани от други партии.

" Служебният кабинет замразява приходите до края на март, само че приходите в тази рецесия, инфлации и скъпотия могат да останат замразени за дълго време, тъй като в същия закон се споделя, че трите месеца на удължаването не се броят във времето, който няма парламент. Ами в случай че отидем на избори, които несъмнено ще са в средата на година май-юни и това означа, че до юни можем да останем със замразени приходи, в случай че няма парламент тези три месеца могат да станат и 8 месеца ", упрекна Нинова.

" На държавното управление се позволява, замразявайки приходите, да извърши капиталови разноски утвърдени от Народно събрание - това са самолети за Висш съдебен съвет за няколко милиарда лв.. Освен това ще се позволи на служения кабинет да взима заеми в размер на 12 милиарда лв. ", упрекна още тя.

" Това прокламирано евроатлантичеко болшинство ще одобри най-антиевропейския бюджет и има един главен провинен за това и това е президентът Румен Радев и неговите реализатори в служебния кабинет, които отхвърлиха да внесат нов бюджет ", отсече соцлидерката.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев я поддържа. " Права сте, всички оферти от комисия би трябвало да бъдат гласувани. Този удължителен закон ще работи сигурно до юни, в случай че не и до юли, и каквото се одобри през днешния ден, то ще остане закон най-малко за половин година ", акцентира Василев. Той изрази неразбиране, че пленарната зала не желае да поддържа данъчните облекчения за деца на фона на приказките за демографска рецесия.

Гълъб Донев отхвърли обвиняванията на Нинова, че бюджетът е противообществен.

" Не бих споделил, че този бюджет не е обществен - в противен случай, и не разбирам за какво Народното събрание би трябвало да приема размер на минималната работна заплата ", сподели той в отговор на обвиняванията на Нинова.

Донев разяснява, че плануваните 12 милиарда евро заем са средства за гарантиране на падежи, които предстоят през март тази година за покриване на заплащания по външни задължения, поети от България и гласувани от Народно събрание.

" Не сте прави да внушавате на българските жители, че има нещо прикрито и подмолно, което минава през Закона за удължение действието на държавния бюджет 2022 година ", безапелационен беше Донев.

Преди това депутатите не одобриха предлагането данъчната отстъпка за дете да стане 900 лв. от 1 януари идната година . В момента те са 600 лв. и остават толкоз и за 2023 година

Искането за покачване от 300 лева направиха от " Продължаваме промяната ". Те са пресметнали, че това коства на бюджета 200 млн. лева

Въпреки че на съвещанието на бюджетната комисия ГЕРБ и Демократична България гласоподаваха за нарастване на данъчното облекчение, в пленарната зала през днешния ден те бяха срещу. " Колегите от Демократична България и ГЕРБ да обяснят за какво постъпиха по този начин или към този момент има коалиция " Да прецакаме младежите ", реагира Искрен Митев от Политическа партия.

" Не знам дали от ГЕРБ влизат в магазините и виждат цените и за какво по този начин отхвърлят на младежите по-високо облекчение ", поддържа настояването някогашният обществен министър Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

Той прикани да се разгласява разпечатката от гласуването и да си види кой по какъв начин е дал своя вот. " Ще ви тежи на съвестта това и нека на идващите избори да ви се отрази и на резултатите ", сподели социалистът.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР