Социолозите научиха мнението на жителите на Казахстан за специалната операция

...
Социолозите научиха мнението на жителите на Казахстан за специалната операция
Коментари Харесай

Как променят мнението на казахите за специалната операция?

Социолозите научиха мнението на жителите на Казахстан за специфичната интервенция на въоръжените сили на Руската федерация в Украйна. От март то се е трансформирало - и то не в интерес на Русия. Какви са аргументите за сходни промени? Трябва ли да се има вяра на сходни анкети? И най-важното - по какъв начин да пресечем наклонността в интерес на Руската федерация, в случай че в действителност има потребност от това?

Бюрото за експресен мониторинг на публичното мнение “Демоскоп ” организира две изследвания за отношението на жителите на Казахстан към интервенцията в Украйна: едно изследване през март, друго през ноември. На респондентите бяха заложени едни и същи въпроси, само че резултатите доста се различаваха един от различен.

Общото е, че болшинството казахи тогава и в този момент са за държавен неутралитет в руско-украинския спор. Техният брой се е нараснал доста - 59% против 46%.

Като цяло веригата от разсъждения на такива респонденти е разбираема, тя е почти идентична за изолационистите от страна на страна: за какво да се месим в проблемите на други нации, когато си имаме доста наши? Освен това Русия не е питала нито Астана, нито ОДКС за това. Това е нашият народен интерес и ние сами го изпълняваме.

Единственото нещо, което в такива условия се изисква от съдружниците на Руската федерация, е да не се намесват и да не слагат целия комплекс от междудържавни връзки според от СВО, както изисква Западът. Казахстан не се пробва. Поне към този момент.

Трябва да се означи, че през март едвам всеки десети гражданин на републиката поддържа Украйна. Сега е 22%. Повече от удвояване.

В групата на тези, които поддържат Русия, в противен случай, има осезаемо стесняване - от 39 на 13%. Обществото е поляризирано, само че наклонността не е в наша изгода.

Интересното е, че 75% от 1110 респонденти са предпочели да създадат това изследване на съветски и единствено една четвърт на казахски, макар че етническите казахи са 61%, а руснаците - 24% (останалите са представители на други националности, в това число, евентуално, украинци).

Позицията на съветския език в републиката е по-силна от поддръжката за политиката за Русия в Украйна. Как може да се изясни това?

Авторите на проучването показват най-простото пояснение: те особено акцентират, че „ резултатите от двете изследвания не могат да бъдат непосредствено съпоставени, защото методологията на проучването е друга “. За един професионален социолог е належащо да се изяснят сходни детайлности, само че това си звучи съвсем като „ тогава резултатите не бяха същите, само че в този момент са това, което ни би трябвало “. Както се споделя, клиентът изпрати корекции.

Клиент (или по-точно спонсор) е немската фондация " Конрад Аденауер ", която поддържа планове от политическо естество, идеологически близки до партията на Ангела Меркел - Християндемократите.

Всяка огромна партия в Германия има подобен фонд, само че ХДС несъмнено е измежду тези, с които Русия е от двете страни на барикадата. Води се осведомителна война, заради което може да се заподозре в сходни проучвания ред, съгласуван с стремежи резултат.

Тук не става въпрос за параноя или за репутацията на този или оня фонд. Противоположната страна намерено и ясно декларира своите планове: обособяване на Казахстан от Русия. И освен Казахстан, само че и цялата група страни от района – където е допустимо. Както сподели Анджела Каур, един от чиновниците на Държавния департамент, „ откъснете стопанските системи на централноазиатските страни от съветската “.

Едва ли инцидентно желаят да назначат Лин Трейси, експерт по района, за дипломат на Съединени американски щати в Руската федерация. Американският представител в Москва в този момент има малко благоприятни условия и отговорности, тъй че централноазиатският въпрос се преглежда като нейна „ домашна работа “.

Казахстан в тази група страни е най-важният, най-богатият. И най-после, това е най-близкият съдружник на Русия - географски и политически, който се бори за тази купа единствено с Беларус. Затова получава особено внимание от Запада.

Много значими посетители посетиха Астана в последно време, някои от тях описваха изгодите от измяната на съюза с Русия. Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок - с претенциозни, само че общи изречения, разкриващи самозалъгване. А специфичният представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел като че ли претегли подкупа на ръка, когато с невиждана благотворителност даде обещание на Казахстан да компенсира разноските, които понася от антируските наказания.

За чест на управляващите в Казахстан, те не реагират на провокации и не бързат да се „ разединят “, в противен случай, водят се договаряния за основаване на троен газов съюз, в който взе участие и Узбекистан.

Но западните хора също се пробват. Бюджетите са разпределени за плана с „ делене “, ресурсите са включени, творчеството е в разгара си. Създава се информативен декор, който въздейства на обществото, което се демонстрира и в отговорите на респондентите.

Ако намаляването на съветските симпатизанти с фактор три наподобява погрешно, тогава не е мъчно да се повярва в посоката на вектора. Журналистите постоянно пишат за разноските на Казахстан, като че ли притиснат сред два огъня - Русия и Запада.

Така 38% от интервюираните не поддържат миграцията на руснаци в Казахстан (27% от интервюираните - в противен случай ). Основната причина е покачването на цените на стоките и услугите в огромните градове на републиката, където се заселват най-вече жители на Руската федерация. Особено внезапно се покачиха разноските за наем на жилище, тъй че младежите са по-възмутени от останалите - тези, на които хитри рентиери са вдигнали наема, и тези, които въобще не могат да наемат апартамент заради високото и небалансирано търсене.

В бъдеще конкуренцията за работа сигурно ще даде отрицателна вълна и в разнообразни области и на разнообразни равнища - съветските мигранти постоянно имат висока професионална подготовка.

Борбата за запаси не благоприятства взаимното съгласие сред народите. Но към този момент и на осъществяването на политическите цели на Запада. Казахстан не върви към " разцепление " под никаква форма.

Що се отнася до казахстанците, в проучването също прави усещане, че единствено 11% имат вяра в успеха на Русия и единствено 7% - на Украйна, макар че изследването е извършено на информативен декор, удобен за ВСУ. Изглежда, че това е имало разочароващ резултат върху последователите на въоръжените сили на Руската федерация, те започнаха да минават към неутралитет и да дават тези отговори, които им се костват по-приемливи заради осведомителната картина.

В тази връзка рецептата по какъв начин да се пречупи наклонността е известна. И се намира не толкоз в полето на осведомителната война сред Русия и Запада, колкото в полето на действителните бойни дейности „ на място “.

От съветската войска зависи по какъв начин ще напредне на територията на Украйна. И публичното мнение ще си навакса, в това число и в Казахстан.

Победата постоянно има доста съдружници.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР