Социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество, показва,

...
Социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество, показва,
Коментари Харесай

Проучване показва предимство за подкрепящите договора за името на Македония

Социологическо изследване, извършено от Македонския център за интернационално съдействие, демонстрира, че на идния референдум с въпрос „ Съгласни ли сте за участие в Европейски Съюз и НАТО и приемане на Договора сред Република Македония и Република Гърция? ", 41,5% от допитаните ще гласоподават със „ за ", до момента в който 35,1% ще гласоподават „ срещу ", 12,4% няма да гласоподават, до момента в който 9,2% не са решили, а 1,9% са отказали да отговорят, предава „ Телма ".

Така, съгласно допитването, 66,4% от допитаните ще гласоподават, до момента в който 19,8% ще се причислят към самодейността за протест, 11,9% към момента нямат мнение, а 1,9% са отказали да отговорят.

Анализът на етническа основа демонстрира безапелационна поддръжка от албанците и надалеч по-малка от македонците. 45,2% от етническите македонци са срещу, 27,4% от тях са „ за ", а останалите не знаят или няма да гласоподават. При етническите албанци 88% поддържат и единствено 2,2% са срещу. Според възрастовата конструкция 48,2% от младежите ще гласоподават „ за ", а с възрастта поддръжката понижава до 34,1%. Подобна наклонност демонстрира равнището на обучение - гласоподавателите с висше обучение са главните поддръжници.

За 48,3% от респондентите, въпросът на референдума е явен и понятен, до момента в който 44,8% са на противоположното мнение.

Същевременно поддръжката за участието в Европейски Съюз и НАТО е безспорна, надлежно с 80,2% и 79,6%.

Проучването е извършено по телефона измежду 1026 респонденти за интервала от 24 юли до 1 август. Възможната статистическа неточност възлиза на 3,1%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР