Социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество, покачва,

...
Социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество, покачва,
Коментари Харесай

В Македония надделява одобрението за договора с Гърция

Социологическо изследване, извършено от Македонския център за интернационално съдействие, повишава, че на идния референдум за контракта с Гърция, по силата на който страната ще носи името Северна Македония, 41.5% от жителите ще гласоподават със " за ", а 35.1% - с " срещу ", съобщи БНР.

Въпросът на референдума ще гласи: " Съгласни ли сте за участие в Европейски Съюз и НАТО и приемане на Договора сред Република Македония и Република Гърция? "

Посочва се, че 12.4% няма да гласоподават, 9.2% не са решили, а 1.9% са отказали да отговорят.

Наред с това, към 80 на 100 от жителите на Македония поддържат присъединението на страната към Европейски Съюз и НАТО при отговор на настрана заложен въпрос за участието в двата съюза.

Според изследването, 66.4% от интервюираните ще гласоподават на идния референдум, до момента в който 19.8% ще се причислят към самодейността за протест, 11.9% към момента нямат мнение, а 1.9% са отказали да отговорят.

Анализът на етническа основа демонстрира безапелационна поддръжка от албанците и по-малка от македонците.

45.2% от етническите македонци са срещу, 27.4% от тях са " за ", а останалите не знаят или няма да гласоподават. При етническите албанци 88% поддържат и единствено 2.2% са срещу.

Според възрастовата конструкция 48.2% от младежите ще гласоподават " за ", а с възрастта поддръжката понижава до 34.1%. Подобна наклонност демонстрира равнището на обучение - гласоподавателите с висше обучение са главните поддръжници.

За 48.3% от респондентите, въпросът на референдума е явен и понятен, до момента в който 44.8% са на противоположното мнение.

Същевременно поддръжката за участието в Европейски Съюз и НАТО е безспорна: надлежно с 80.2% и 79.6%.

Проучването е извършено по телефона измежду 1026 респонденти за интервала от 24 юли до 1 август. Възможната статистическа неточност възлиза на 3.1%. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР