Социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев са предложенията на

...
Социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев са предложенията на
Коментари Харесай

Поредното бягство от отговорност на големите партии

Социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев са предложенията на “Демократична България ” за членове на Централната изборна комисия. Цветозар Томов бе препоръчан на консултациите при президента Румен Радев и за зам.-председател на ЦИК.

И двамата претенденти имат богат опит в наблюдението и организацията на изборния развой в България. Цветозар Томов бе член на ЦИК в интервала 2014-2019 година, като също така бе и представител на комисията. Наред с това като социолог той е управлявал повече от 100 проучвания на всички избори от 1990 година насам, като се изключи извършените по време на мандата му в ЦИК. “Наред с безспорния професионализъм той се отличава и с високи нравствени качества ”, се споделя в претекстовете на “Демократична България ” за кандидатурата му.

Любомир Георгиев е взел участие в съставите на районните и общински изборни комисии при произвеждането на всички типове избори от 2005 година насам. Той има докторска степен по “Математически разбор ”, като от 1988 година до момента е учител в Минно-геоложкия университет „ Св. Ив. Рилски ”. От 2019 година е общински консултант от групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет.

“Предложихме двама извънредно авторитетни експерти, които имат доста богат опит и са поредни в позицията си. Трябва постоянно да следим за качествата на хората, които се оферират. “Демократична България ” постоянно предлага точните хора на точните места ”, съобщи съпредседателят на обединяването Атанас Атанасов.

По време на консултациите при президента водачът на парламентарната група на “Демократична България ” Христо Иванов възрази против единственото предложение за ръководител на ЦИК - Красимир Ципов (номиниран от " ГЕРБ-СДС " ).

“Отново рециклираме детайли на досегашната обстановка ” - по този начин Христо Иванов дефинира номинацията за ръководител на ЦИК пред журналсити след края на консултациите при президента. “Г-н Ципов има дълга история, скърбя да го кажа, само че това е част от този модел, характерен представител на “калинките ” в ГЕРБ, човек, който е прислужвал на Цветанов, на Борисов, на Фидосова. Човек, който в никакъв случай не е посочил същински темперамент да отстоява лично мнение в интерес на върховенството на закона, а точно подобен би трябвало да е този, който да въплъщава ЦИК ”, сподели още той. Според него става дума за човек, на който “пряко ще му натискат бутоните от Банкя и в същото време Борисов може да го пожертва без въобще да му мигне окото ”.

В отговор на журналистически въпрос съпредседателят на “Демократична България ” сподели, че не е предложил Цветозар Томов за ръководител на ЦИК, тъй като той не дава отговор на условието в закона за юридически стаж. “Виждаме следващото бягство от отговорност от горещия картоф ” - по този начин той дефинира отхвърли на останалите огромни политически сил да повдигнат претендент за ръководител на ЦИК.

Попитан за идните парламентарни избори Христо Иванов сподели, че от тук нататък политическите сили ще би трябвало да демонстрират не против кого са, а “за ” какво са и да покажат хора с темперамент в листите си. 

“Няма по какъв начин да минеш по терлички, в случай че искаш да променяш страната. Промяната на страната постоянно се свежда до съответни хора, които би трябвало да заемат съответни длъжности с съответна отговорност и съответен темперамент, който е потвърден, без това нищо не можем да създадем ”, съобщи Иванов. 

Той уточни и че “Демократична България ” не е взела участие в неофициални или официални диалози за състава на служебното държавно управление, което се чака да бъде излъчено от президента Румен Радев. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР