Социологът Михаил Мирчев съобщи за измама, извършена от ЦИК при

...
Социологът Михаил Мирчев съобщи за измама, извършена от ЦИК при
Коментари Харесай

Социолог: ЦИК лъже, Демократична България няма право на евродепутат

Социологът Михаил Мирчев заяви за машинация, осъществена от ЦИК при определянето на българските евродепутати. В профила си във Facebook Мирчев афишира, че Радан Кънев не може да е евродепутат, защото "Демократична България " не е събрала 6,06% на евроизборите, а едвам 5,879%, заради което групировката няма право да изпрати собствен представител в Брюксел.

Ето какво е написал Мирчев:

Току що ревизирах една ИЗМАМА от ЦИК. "Демокр. Б-я " нямат оповестените 6.06%. Имат едвам 5.879%. Не им стига за 1 народен представител. Не им стигат 58 гласа. Бариерата е 5.882%. Не им стигат минималните 0.003%. Мъничко е. Но те са под бариерата. Мандатът им е подправено даден от ЦИК...

Как е направено от ЦИК? В нарушаване на член 278 (2) т. 9 от ИК. И в прорез със Методическото Указание на самата ЦИК. Там е императивно записано, че вотът "не поддържам никого " е избор, и той е ДЕЙСТВИТЕЛЕН избор.

Значи, той е в 100% от които се вадят %-те на партиите. Точно тук ЦИК лъже и ни прави на разсеяни простаци. Те махат тези 3% от същинските 100% и след това от другите подправени 100% вадят %-те на партиите...

Това е операцията... Става дума за ИГРА с едни 61.029 гласа, които са маркирали избор "не поддържам никого " ", приключва поста си Мирчев.

Няма неточност при разпределението на мандатите на евроизборите. Съгласно методиката, която е приложение към Изборния кодекс и всеки може да се запознае с нея, при определянето на мандатите на партиите и обединенията, гласовете "Не поддържам никого " се изваждат, тъй като те са недействителни във връзка с избора, защото не поддържат нито една кандидатстка листа или самостоятелен претендент. Това съобщи пред "24 часа " представителят на ЦИК Александър Андреев във връзка изказванията на социолога Михаил Мирчев, че комисията е излъгала, давайки мандат на "Демократична България ".

"Няма по какъв начин незаконосъобразно да сме дали мандат. Изчислението на мандатите е качено на уеб страницата на ЦИК и там са всички стъпки. Може би проф. Мирчев не го е видял. Става дума за изменение на Изборния кодекс от 2016 година, когато бе въведено наложителното гласоподаване. Тогава беше планувана и опцията "Не поддържам никого ". Сами по себе си тези гласове са действителни, тъй като са подадени съгласно условията, само че те са недействителни при определянето на мандатите, защото в тях няма посочена воля за поддръжка на кандидатстка листа. Методиката на систематизиране на мандатите е приложена вярно от ЦИК и е според наредбите на Изборния кодекс ", безапелационен бе Андреев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР