Социологът Живко Георгиев и политологът Стойчо Стойчев направиха анализ на

...
Социологът Живко Георгиев и политологът Стойчо Стойчев направиха анализ на
Коментари Харесай

Политическата 2018г. през погледа на социолога Живко Георгиев и политолога Стойчо Стойчев

Социологът Живко Георгиев и политологът Стойчо Стойчев направиха разбор на изминаващата политическата година в предаването „ Лице в лице”. Георгиев съобщи, че обстановката не наподобява оптимистична, а измежду хората пораства общо чувство, че този политически модел към този момент се изчерпва.
„ Тренд ”: 85% от българите не усещат усъвършенствана икономическа обстановка по джоба си Българинът прави оценка своя витален стандарт като невисок
„ Ситуацията не е оптимистична и розова, колкото е в рапортите на политиците. Расте публичното чувство, че този политико-икономически модел към този момент се върти на празни обороти. Той не генерира вяра. Има чувство за изтощеност на модела. Това е един модел, в който има симбиоза сред част от политическия и стопански хайлайф, основана е една машина, която изсмуква от междинната класа”, разяснява Георгиев.
АФИС: За 58% от българите корупцията нараства Също толкоз са и тези, които не чакат присъда за дори един от разследваните за подкупи
Социологът уточни, че през 2018 година са достигнати публичните прагове на самообладание и той се притеснява, че може се стигне до радикализация, сходна на тази във Франция. Според политолога Стойчо Стойчев социологическите проучвания се разграничават от действителната конюнктура.
„ Тренд ”: Рейтингът на ГЕРБ спря да се топи, Българска социалистическа партия са 1,5% обратно Спад в доверието към Каракачанов след абсурда с ДАБЧ
„ Според проучвания, българите са по-нещастни от редица африкански общества и това не е, тъй като живеем по-зле от тях, а тъй като такава е визията за личното ни съществуване. В Западна Европа хората не живеят доста по-добре от нас. Когато става въпрос за качество на живот, не е по-уместно да питаме хората, а да погледнем някакви действителни индикатори. И когато виждаме, че има стопански напредък, без значение дали държавното управление е асъдействало, тогава е парадоксално да споделяме, че живеем зле”, разяснява Стойчев.

Живко Георгиев съобщи, че предварителни избори са вероятни. Той добави, че към този момент нараства тревогата и в така наречен междинна класа, които са 15-20%. Стойчев съобщи, че българският политически живот е живот на кавги, които не престават по няколко седмици и в последици затихват и няма по какъв начин да бъдат йерархично подредени. Той обаче открои изявлението на водача на НДСБ Валери Симеонов във връзка с майките на деца с увреждания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР