Социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов посочи дистанционното

...
Социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов посочи дистанционното
Коментари Харесай

Цветозар Томов посочи гласуването по пощата като решение за изборите в пандемия

Социологът и някогашен представител на ЦИК Цветозар Томов уточни отдалеченото по пощата като решение за идните избори в пандемия през 2021г.
" Въпросът е кой да подсигурява правото на карантинираните да гласоподават . Най-добре е това да направи Народното събрание. Практиката на други страни демонстрира, че е рационално да се допусне отдалечено гласоподаване. За електронно не може да става дума, а гласоподаване по пощата, за което има положителни практики в света. Но това изисква промени в Изборния кодекс . Ако Народно събрание не направи нищо, ЦИК ще се озове в доста тежка обстановка. Тя би трябвало да раздери потоците, по този начин, че хората да не се разболяват. Потоците могат да се разделят пространствено или времево. Вариант е да има два дни гласоподаване, само че още веднъж се изисква смяна в Изборния кодекс . Възможно е да се разиска и подобен вид. Гласуването с машини има риск, само че и същото е с хартия . Много хора ще пипат писалки, хартии ", разяснява той пред btv.
 ЦИК купува 9 600 машини за гласоподаване ЦИК купува 9 600 машини за гласоподаване
9 600 машини за гласоподаване ще купи Централната изборна комисия. Това излиза наяве от решение за разкриване на спортна процедура с...
 
Той предложи още да се понижи височината на тъмните стаички, тъй че да оформят едно затворено пространство, в което има опция за проветряване. " В Холандия има разновидности за гласоподаване в автомобил. В Мексико има разновидности за гласоподаване навън ", сподели Томов.
От позиция на развиването на епидемията е мъчно да се предвижда дали в края на март, или в края на май е по-подходящо да се проведат парламентарните избори през идната година. Не бих споделил, че президентът е споделил датата за изборите - 28 март, на инат на ръководещите. Казаното е обвързвано с много траялите митинги и настояването на хората час по-скоро да има избори. Разумно е повече хора и институции да се включат в разискване на проблемите при тези избори, разяснява още някогашният представител на ЦИК.
Що се отнася до бонусите, които са си разпределили членове на ЦИК от две заплати допълнително, той съобщи, че няма коментар. " Не знам какви са причините ЦИК да вземе такова решение и какво е натоварването на хората. За да разясня, то би трябвало да имам тази информация ", сподели Томов.
 Говорителката на ЦИК няма отговор по какъв начин ще гласоподават хората под карантина Говорителката на ЦИК няма отговор по какъв начин ще гласоподават хората под карантина
Не можем да отговорим по какъв начин ще гласоподават хора под карантина към този момент, ще се смисли за това, в случай че пандемичната конюнктура продължи. Това сподели...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР