Социологът Евелина Славкова от изследователски център Тренд коментира в ефира

...
Социологът Евелина Славкова от изследователски център Тренд коментира в ефира
Коментари Харесай

Ев. Славкова: След Хасково ще има още случаи на отлъчване на хора, които злепоставят ГЕРБ

Социологът Евелина Славкова от проучвателен център " Тренд " разяснява в ефира на " Хоризонт " политическия конфликт в Хасково, където ГЕРБ отдръпна поддръжката си за кмета Добри Беливанов и разгласи, че той се е провалил като управленец, като посочи, че сходни процеси и кавги в локалната политика не са нито казус, нито са изолиран случай. Славкова означи:
Направи ми усещане в репортажи от Хасково, че опозиционни политически партии с общински съветници в града изясняват, че е имало случаи, които са ги тормозили предвид на това, че две години не са били проведени избрани състезания, които е трябвало шест месеца след стъпване в служба да бъдат проведени. Но виждаме, че даже опозиционни партии, които по един или различен метод няма по какъв начин да не са имали изход в медийното пространство, с цел да разясняват тези неща, не са ги коментирали  - т.е. имало е някакво консенсусно безмълвие в това отношение и към този момент когато имаме спор, имаме и този диалог. Това е, за жалост, този партиен интерес, който не съответствува, несъмнено, с публичния интерес.




Евелина Славкова акцентира, че разочарованието от определените на локални избори също не е изолирано събитие:

Многократно сме говорили за това какви са ръководещите, които избираме и най-интересното, че когато съм влизала в разногласия с хора, че те стартират да упрекват политическата класа, само че в последна сметка тази политическа класа е излъчена от хората. Дали хората имат инстинкти или не да дефинират дали този човек, който в този момент ще изберат, ще бъде точният човек, който ще реши техните проблеми?  Очевидно ги няма тези инстинкти - не работят или работят някакви други механизми, тъй като Хасково не е индивидуален случай в това, че хората са разочаровани от своята локална власт.

Многократно в проучвателен център " Тренд " сме правили и районни изследвания, които демонстрират, че в доста огромна степен една - две години след встъпването в служба на нов кмет негативното отношение е по-скоро по-голямо, в сравнение с позитивното към него, постоянно има едно отчаяние от хората, които са във властта, за жалост, разяснява още Славкова, като означи, че въпреки всичко има и изключения.

В ГЕРБ се следи развой на  " отделяне " на тези, които злепоставят партията, счита Евелина Славкова: Наблюдаваме, че сега тече (този развой - бел. ред. ) и аз съм уверена, че ще има още доста такива случаи в ГЕРБ, а точно: пречистване, даже бих употребила и по-силна дума  - " отделяне " на хора, които, по места главно, по един или различен метод злепоставят, в случай че мога по този начин да го дефинира, партия ГЕРБ.
Това, несъмнено, е и подготовка за локалните избори, а и в някакъв смисъл опит на ГЕРБ да излезе от това схващане, че там едни хора отиват в ГЕРБ, тъй като те са първа политическа мощ, те са във властта.
Освен казусът в Хасково, Славкова даде образец за сходен развой и в Ботевград. Тя не изключи хасковският проблем да получи отклик и в централата на ГЕРБ и да се отрази на позициите на Делян Добрев в партията. По отношение на процесите в ръководещата коалиция социологът разяснява, че Обедините патриоти имат интерес и ща създадат нужното за опазване на стабилността на обединението. Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР