социацията за иновативни технологии на президента Росен Плевнелиев иска да

...
социацията за иновативни технологии на президента Росен Плевнелиев иска да
Коментари Харесай

Работодателски организации: Асоциацията на Плевнелиев не отговаря на критериите за участие в НСТС

социацията за новаторски технологии на президента Росен Плевнелиев желае да стане една от национално представителните работодателски организации. Новината заяви уеб сайтът Economic.bg. Амбицията на БРАИТ била да взе участие в Националния съвет за тристранно сътпудничество, на който се разискват значимите тематики за развиването на стопанската система на страната.

Според представители на другите организации, които са показани в тристранката обаче, това няма по какъв начин да стане, тъй като организацията на Плевнелиев не дава отговор на критериите. Коментар по тематиката за направи шефът на "Тристранно съдействие " в АИКБ Ивелин Желязков. Самият Плевнелие не беше окрит през днешния ден от NOVA за коментар.

- Г-н Желязков, появи се информация, че асоациацията на президента Росен Плевнелиев - Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии " (БРАИТ) желае да стане национално представителна. Какви са критериите, които би трябвало да се покрият?

- Критериите са ясно написани в Кодекса на труда и установяването им се прави по разпоредба за определяне на критериите за представителност на организациите на служащите и чиновниците и на работодателите. Тоест, имаме два нормативни акта, които уреждат тази материя. Конкретно в Кодекса на труда, чл.35, са написани главните, а наредбата прецизира какви документи потвърждават съществуването на съответните критерии. В чл.6 има такава информация. Комисия открива съществуването на критериите за съответните претенденти. Там са показани нужните документи. Срокът изтече на 6 октомври тази година и комисията стартира своята работа. Всички претенденти имат право да вземат участие в работата на тази комисия със свои наблюдаващи, които да наблюдават за нормалността на протичането на процеса. Стана ясно, че една организация не дава отговор на критериите за допустимост, защото не е записана съгласно Кодекса на труда, чл.49 в съответния Окръжен съд по седалището си, а е записана като неправителствена организация, каквито са десетки хиляди в България в Агенцията по вписванията. И то забележете – по своя воля. Не по някаква непозната.

- Това организацията на господин Плевнелиев ли е?

- Точно по този начин. Процедурата ще продължи. Тя не е за обособена организация, тя е за определяне дали всеки от претендентите дава отговор на предписаните от закона критерии. Ако обаче някой не дава отговор на критериите за допустимост, т.е. няма статуса, който законът изисква, то тогава няма никакъв смисъл и законово условие останалите му документи да бъдат обсъждани по-нататък. Това е същото като в избирателен развой. Вие сте на 15 години, желаете да кандидатствате, само че законът не го позволява. или вие сте на 35, желаете да станете президент, само че законът не го позволява.

- Тоест БРАИТ не е позволена въобще да бъде обсъждана в комисията?

- Комисията стартира своята работа, ревизира документите, откри неналичието на някои от тях за тази организация, даде инструкции да отстранят несъответствието. Това не е напълно вярно, защото срокът за показване на съответните документи беше 6 октомври. Наредбата позволява да се показват спомагателни документи, само че тези, които не са показани от БРАИТ, са съществени. Те са неслучайно посочени в чл.6 като първи, втори, трети документ - т.е. най-важните. В момента тече процедура дали БРАИТ е позволена или към този момент е ясно, че не е.

- Има ли вид, в който тази асоциация да стане национално показана?

- Ако в нарушаване на закона, която и да е организация бъде приета за национално представителна, то това ще значи, че България не е правова страна, защото не съблюдава личното си законодателство. Това е критерият дали законът - добър или неприятен, се съблюдава и ползва еднообразно за всички. Това е главният аршин за съществуването или неналичието на правова страна. Съответно те не дават отговор на критерии и в случай че в този момент бъдат показани, това ще бъде в нарушаване на закона.

- След периода, който е постановен, те имат ли право да създадат нужната регистрация?

- Всеки постоянно е имал право да направи регистрацията, която желае и която е законосъобразна. Никъде няма възбрана организация, претендираща да е синдикална или работодателска, да се записва в съответния областен съд по седалището си. Следователно всеки, който е имал искания или е желал да бъде синдикална или работодателска организация, е можел да го направи. В съответния случай БРАИТ, по своя воля, се е записала другаде, затова не дава отговор на главен аршин в Кодекса на труда. Може да го направи, когато изиска, само че има периоди и те би трябвало да се съблюдават.

- Кога ще излязат решенията на тази комисия?

- Срокът, който българското законодателство предписва, е двумесечен. Тоест 2 месеца считано от 6 октомври. Ако организация, която не дава отговор на изискуемите по закон критерии бъде приета за представителна, без значение дали синдикална или работодателска и без значение коя е тя, в нарушаване на закона бъде приета, това ще значи нарушаване на Конвенция 87 на Международната организация на труда. Това ще докара до сериозен проблем за обществения разговор в България. Едва ли желаеме това?

- Можем ли да кажем в едно изречение на кои критерии не дава отговор БРАИТ?

- По-лесно ще ми бъде да ви кажа дали дава отговор на някои. Първият аршин след документалното сходство, което в тази ситуация не е налице, е да има 1500 компании с 50 000 заети. Другата опция е в предприятията в тази организация да работят 100 000 души, без значение какъв брой са компаниите. Оттам нататък би трябвало да има браншови организации, които да обгръщат не по-малко от 1/3 от икономическите действия. Това ще рече, че би трябвало да покрива най-малко 23 стопански действия посредством браншови организации. Същото нещо се отнася до структурите в страната, които трябват да покриват не по-малко от четвърт от общините. И не на последно място, а може би на първо – би трябвало да имат статут на юридическо лице, добит по реда на чл.42 от Кодекса на труда, а не на някакво друго съображение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР