Социалното министерство, работодатели и синдикати не се разбраха за минималната

...
Социалното министерство, работодатели и синдикати не се разбраха за минималната
Коментари Харесай

Минималната заплата да стане 780 лв. от 1 януари 2023 г.

Социалното министерство, работодатели и синдикати не се схванаха за минималната заплата. Това стана ясно по време на брифинг след Националния съвет за тристранно съдействие.

" В рамките на разискванията бяха изказани разнообразни съображения, които разкриват че НСТС не реализира консенсус по плана на разпореждане ", сподели общественият министър Лазар Лазаров.

Проектът на постановлението е МРЗ за 2023 година да бъде 770 лева След полемиките обаче от общественото министерство обявиха, че са склонни да ревизират тази сума и МРЗ да се вдигне на 780 лева от 1 януари 2023 година, което е 50% от междинната работна заплата.

" Още в първите дни на януари ще създадем работна група, която да стартира работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат променени ", уточни Лазаров.

С определянето на МРЗ, което ще общественият министър ще предложи на Министерски съвет се реализира нарастване на МРЗ с 9,9 на 100 по отношение на сегашния й размер. Това е 20-процентно нарастване на годишна база, " което напълно почиства и компенсира насъбраната досега инфлация ", добави общественият министър.

„ От няколко седмици България се тресе от разнообразни разновидности, механизми, схеми, цифри, свързани с МРЗ. Очакванията на хората са за едно обичайно и съществено увеличени, което да поддържа техните приходи ", сподели Пламен Димитров от КНСБ.

Той изясни, че синдикатите желаят 830 лв.. „ Това би трябвало да е задачата за 2023 година ", сподели Пламен Димитров. Синдикатите са били склонни това да стане на два пъти - през януари и юли. „ Но ние не можем да влезем в този консенсус, в случай че той не влиза в това, което пожелахме ", сподели Димитров.

„ Не подкрепихме плана на разпореждане, който ни беше възложен. Този план беше оповестен, откакто в Народно събрание на първо четене беше признат различен план, съгласно който минималната заплата трябваше да е доста по-висока ", сподели Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

" През последните месеци ставаме очевидци на тежка безнаказаност от страна на политчексия хайлайф в стрнаата! ", съобщи още Григорова, съгласно която текстът за нарастване на МРЗ " се избутва обратно в дневния ред, тъй че да не се стигне изобщо до гласоподаване ".

По думите й нарастване на минималната заплата на 780 лева няма да покрие инфлацията. Григорова съобщи, че синдикатите са " склонни да се съгласят " МРЗ да стане 780 лева от началото на януари 2023 година, само че в случай че по-късно последва " бърза смяна в границите на идващите няколко месеца, тъй че да стигне най-малко до 830 лева ".

А работодателите желаят най-малък предел за другите специалности.

" Така, да вземем за пример, в случай че кабинетът счита да одобри предлагането, това механично еднокритериално установяване на минималната работна заплата може да бъде усъвършенствано, като се диференцира плюс - минус 10 ", сподели икономистът Васил Велев.

А крайната дума за размера на минималните приходи ще има Министерския съвет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР