Социалното министерство прие новите правила, по които ще се изплаща

...
Социалното министерство прие новите правила, по които ще се изплаща
Коментари Харесай

Промените за вторите пенсии са изцяло в полза на осигуряващите се

Социалното министерство одобри новите правила, по които ще се изплаща така наречен втори пенсии. Това стана с план за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, върху който работи близо една година работна група към МТСП.

До този миг не е поставяно под подозрение, че втора пенсия ще бъде вземана, само че след отглагане от над 10 години най-сетне се регламентират разпоредбите, по които това ще става.

Положителна вест е, че с измененията в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) пенсионните сдружения ще подсигуряват на хората, че вторите пенсии ще покриват най-малко брутния размер на импортираните в тях осигуровки, даже доходността за интервала на обезпечаване да е негативна. За задачата ще се сътвори специфичен авариен фонд. Така се подсигурява един най-малко на погашение, а на процедура сдруженията ще бъдат задължени даже и със лични средства да добавят съответната партида, в случай че тя се е оказала с по-малко средства.

Вашият измежду тях ли е?

Правото на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето. По предпочитание на обезпеченото лице и при изискване, че има задоволително натрупвания по партидата, които разрешават да се пресметна и изплаща пенсия, която е не по-малко от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст - пенсията му може да се отпусне една година преди навършването на пенсионната възраст.

Допълнителни пари се чака да могат да се получават от пенсионерите след 3 години.

Първи спомагателни пенсии ще могат да взимат дамите, които се пенсионират пред 2021 година или родените през 1960-та година. При мъжете пари по втория пенсионен дирек ще има от 2024 година

Причината е фактът, че частните пенсионни фондове съществуват едвам от 20 години и надлежно понижава срокът, в който има натрупвания по частните партиди.

Положителна смяна е и това, че се регламентира правото на избор на жителите. Вариантите са три:

• пожизнена пенсия;

• разсрочено заплащане за интервал от 5, 10 или 15 години;

• превеждане на цялата сума от партидата вкупом.

Тази смяна и опция за избори в забележителна степен се разграничава от предлагането на финансовия министър Владислав Горанов през 2017 година, което предвиждаше прехвърляна на парите по самостоятелните партиди в общ пул и погашение единствено и само на пожизнени пенсии без право на заместничество. Заради остра реакция и обвинявания за национализация, планът беше отдръпнат, а частните пенсионни сдружения излязоха със лични 9 оферти.

Сега признатите три разновидността за избор на жителите дават опция на обезпечените лица да възнамеряват в по-добра степен приходите си след пенсиониране.

Ако размерът на насъбраните средства е по-малък от три минимални пенсии, тогава пенсионерът може да получи еднократно цялата сума или, по-избор, разсрочено в границите на една година.

Ако пенсионерът почине преди да е получил всичките си пари в самостоятелната си партида, те ще могат да се онаследят. Ако обаче почине, преди да е получил всичко, наследниците му имат право да ги изискат и получат.

Редът на наследници не се трансформира - това са преживелият брачен партньор или брачна половинка, възходящи и низходящи родственици, които не престават да получават пенсията до обезпечения интервал на приемане.

В момента удръжките от заплатата по втория пенсионен фонд са в размер на 5%. Сумата, която действително ще получаваме при пенсиониране, зависи от размера на заплатата всеки месец, както и от годините насъбран трудов стаж. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР