Социалното министерство предлага промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния

...
Социалното министерство предлага промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния
Коментари Харесай

Спират измамите със стажа за пенсия

Социалното министерство предлага промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които поставят завършек на измамите със стажа за пенсия. Хората, които са си плащали спомагателни вноски за недостигащи месеци или години, към този момент не е нужно да дават платежните бележки за доказването им. Информацията ще се получава служебно от Националния застрахователен институт. По този метод се понижава административната тежест за хората и в това време се предотвратяват злоупотреби посредством показване на подправени вносни бележки, прецизираха от Министерство на труда и обществената политика.

Друга смяна в наредбата лимитира банките да вършат удръжки от погрешно преведени суми за пенсии, с които да погасяват заеми или такси, които пенсионерът им дължи.

Нерядко, откакто Национален осигурителен институт уведоми банката, че е превела неправилно сума, банката първо задържа част от нея за погасяване на отговорностите на пенсионера към самата нея, и едвам по-късно възвръща останалата част на Национален осигурителен институт или уведомява за незадоволителна наличност. По този метод с обществени средства се погасяват частноправни вземания, а в случаите, в които пенсионерът е умрял, е належащо Национален осигурителен институт да претендира тези суми от наследниците му, вместо банката, изясняват от общественото министерство.

Според измененията пенсията ще се приключва, в случай че лицето не се яви за преосвидетелстване от органите на експертизата на работоспособността, откакто е служебно извикано.

Част от измененията в наредбата се вършат, с цел да отговори на промените в Кодекса за обществено обезпечаване, които към този момент са в действие от 1 януари 2018 година Така да вземем за пример в нея се прецизира новият размер и повишаването на % за тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула – от 1,129 на 100 на 1,169 на 100 (или с 3,8%). Увеличени са и коефициентите при установяване размерите на пенсиите за неработоспособност. За стаж към този момент ще се зачита времето единствено на едно лице, което е полагало грижи за болен член на фамилията със степен на увреждане над 90%, в случай че не е било обезпечено и не е получавало персонална пенсия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР