Социалното министерство предлага нови правила за преизчисляването на пенсиите с

...
Социалното министерство предлага нови правила за преизчисляването на пенсиите с
Коментари Харесай

Ще преизчисляват пенсиите по нови правила

Социалното министерство предлага нови правила за преизчисляването на пенсиите с промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Те плануват, когато човек подаде по едно и също време заявки за разпределяне на пенсия и за служебно преизчисляване, първото преизчисляване да се прави през идната година от първо число на идващия месец, в който е било подадено заявката. Промяната се постанова, тъй като сега няма планувана наредба, която да показва какво се случва в тази обстановка, изясняват от общественото министерство.

Друга смяна ще бъде, когато работещ пенсионер спре да се труди и да се обезпечава за избран интервал. Тогава, в случай че до датата на служебното преизчисляване на пенсията не са постъпили нови данни за застрахователен стаж и/или приход на лицето, а за самоосигуряващите се – за импортирани осигуровки, от Национален осигурителен институт ще издават предписание за отвод за преизчисляване на пенсията.

Измененията в наредбата засягат и изплащането на добавката за непозната помощ към пенсията на човек, когато персоналната помощ не му се дава заради преустановяване на контракта с асистента. В този случай добавката се изплаща за времето от първо число на идващия месец през който е преустановен контракта, или от първо число на месеца на преустановяване на контракта, в случай че през това време не е била предоставена персонална помощ.

В наредбата се вършат промени по отношение на промени на Кодекса за обществено обезпечаване, които плануват да се признава за стаж при пенсиониране времето, в което са полагани грижи за лице с избрана непозната помощ.

Работещи пенсионери, които имат заплата междинна или над междинната за страната, могат да изискат преизчисляване и въз основата приход, което е по-благоприятно за тях.

Разпореждането за разпределяне, отвод за разпределяне, изменение, прекъсване, обновяване, преустановяване и възобновяване на пенсии и добавки, както и за възобновяване на безпричинно изплатените суми за пенсии се връчва персонално против автограф, посредством пощата или по електронен път. Това са други промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Когато пенсионерът не може да бъде открит по тези два метода, разпореждането се слага на таблото за обявления в териториалното отделение на Национален осигурителен институт или на интернет страницата на Национален осигурителен институт за период от 7 дни. След приключването на периода документът се счита за връчен.

Прецизиране на пенсионните досиета

С измененията ще се уточняват нормите за основаване и водене на пенсионни досиета. Изрично се планува трудовите, служебните, осигурителните, военноотчетните книжки и други документи, удостоверяващи застрахователен стаж, да се върнат на пенсионера дружно с разпореждането за приемане на пенсия.

Копията от тези документи, съхранявани в пенсионното досие, се заверяват за честност с оригинала от упълномощеното длъжностно лице в Национален осигурителен институт.

Предвидена е и опция за запазване и на заверено копие от удостоверението за наследници.

Към досието обаче се ползват в оригинал заявката за разпределяне на пенсия и истинските удостоверения за застрахователен стаж и застрахователен приход. Към него се ползват и експертните решения на ТЕЛК или НЕЛК, или решения на здравна комисия, в случай че има такива.

Документите за засвидетелствуване на застрахователен стаж/доход за работа в друга страна към този момент ще постъпват електронно посредством националното приложение, като атачмънти към съответното заявление за пенсия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР