Социалното министерство предлага намаляване на лимитните цени на някои от

...
Социалното министерство предлага намаляване на лимитните цени на някои от
Коментари Харесай

Държавата ще плаща по-малко за някои изделия за хора с увреждания

Социалното министерство предлага понижаване на лимитните цени на някои от медицинските произведения ипомощните средства за хората с увреждания, по които те се заплащат от държавния бюджет. Сред тях са цифровият слухов уред, чиято цена би трябвало да спадне двойно, ринговата инвалидна количка и комбинираният стол за баня и тоалетна.

Актуализацията на цените е основана върху разбор на Агенцията за хората с увреждания, който демонстрира усреднените цени на търговците на дребно, вписани в държавния указател, заяви за Дарик радио зам.-министърът на труда Росица Димитрова.

Предлага се също увеличение на цените на някои произведения и включването на три нови произведения за децата с увреждания - вертикализатор, рингова количка и детска инвалидна количка. Държавата възнамерява и улеснение на процедурата за разпределяне на медицинските произведения и помощните средства, а бюджетът, с който ще ги заплаща през тази година, се резервира в границите на 46 млн. лв..

При опазване на общия запас, който се харчи за помощни средства и медицински произведения за хората с увреждания, общественото министерство предлага увеличение на пределните цени на слуховите апарати за деца и учащи, само че и понижаване на цените на цифровите слухови апарати и ринговите инвалидни колички. " Ако все още пределния размер на цена на цифровите слухови апарати е 406 лв., с новата актуализация предлагаме да бъде 170 лв. ", обясни отрасловият зам.-министър Росица Димитрова.

Техническото средство би трябвало да обезпечава първокласен живот на индивида с увреждане и да му се отпуска съгласно самостоятелната оценка на потребностите му, счита Ваня Пандиева, която употребява акумулаторна инвалидна количка. Държавата заплаща за покупката на такава до 3020 лв..
Във връзка с лимитните цени Ваня слага въпроса за качеството на средствата и интервала им на потребление. " В тази алегорична цена нищо от тези средства не може да издържи за периода, за който те се отпускат в България. И сме с най-окаяните помощни механически средства. И доста от нас са принудени да се оправят с " направи си самичък ", с цел да можеш да живееш ", съобщи тя.

В момента, с цел да получи обещано произведение или техническо средство, човек би трябвало да подаде молба до обществените, по-късно да отиде още веднъж, с цел да получи заповедта за разпределяне на средства, да изчака превеждането им и тогава да си закупи нужното от търговец. Следва ново посещаване при обществените, с цел да се отчетат парите.

Министерството приготвя нова, улесняваща хората процедура, изясни зам.-министър Росица Димитрова.

" Лицето по сегашен адрес ще подаде в дирекция " Социално подкрепяне " заявление. Следващото посещаване на лицето в дирекцията ще бъде да си получи заповедта. С приемане на заповедта ще посети независимо определен от него търговец на медицински произведения ", изясни Димитрова. Оттам нататък страната ще се разплаща с търговците на медицински произведения и помощни средства, без присъединяване на индивида с увреждане.

От национално представителните организации, които пазят правата им, упорстват лекарите да разказват доста тъкмо спецификацията на изделието, което е нужно на даден човек. Адриана Стефанова от Центъра за психически проучвания.

" Бихме желали точна и съответна характерност и спецификация на техническото помощно средство или здравното произведение, тъй че да дава отговор на самостоятелните потребности и потребности на лицето с увреждания, тъй че да не се получава в допълнение увреждане ", съобщи тя.

Организациите упорстват медицинските произведения за хората, които са във краткотрайна неработоспособност, да се заплащат от здравната каса посредством лечебните заведения, а ресурсът на общественото министерство да обезпечава качествени произведения за хората с трайни увреждания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР