Социалното министерство планира две увеличения на пенсиите, през юли и

...
Социалното министерство планира две увеличения на пенсиите, през юли и
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Минималната заплата трябва да бъде 770 лева

Социалното министерство възнамерява две нараствания на пенсиите, през юли и през октомври.

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков акцентира в студиото на " България заран ", че пенсиите ще бъдат вдигнати тъкмо с толкоз, с колкото реши Народното събрание.

" Имаме създадени десетки разновидности с разнообразни сметки за пенсиите. Работната група се е спряла на предлагането с продължаването на инфлационната добавка, която да компенсира Ковид добавката. Освен това, да създадем индексация по швейцарското предписание плюс нарастване от 10% на пенсиите ", изясни той пред Bulgaria ON AIR.

Министър Гьоков сигнализира за фрапантни разлики сред по-отдавна отпуснатите пенсии и по-новите такива.

" Хора, работили при едни и същи условия и плащали съвсем едни и същи осигуровки, стартират да получават в пъти разнообразни пенсии. Това най-вече нервира пенсионерите. Проблемът може да се реши като условно от 1 октомври се преизчислят пенсиите. Предлагам това да стане със средномесечния застрахователен приход за 2021 година, което е най-справедливо. Сметките демонстрират 5 милиарда лева повече от това, което се заплаща сега ", сподели той.

Таванът на пенсиите е другото нещо, което нервира хората и ги кара да крият осигуровките си, стана ясно от думите му.

" Знаят, че колкото и високо да се обезпечават, таванът ще ги стопира. Моето предпочитание е таванът да бъде отстранен. Има изчислени пенсии на над 20 хиляди лева Не е обикновено. Съгласявам се таванът да остане да съществува, само че той да бъде фрапантно вдигнат от 1 юли. Вдигайки тавана на 3400 лв., над него ще останат доста малко пенсионери - под 1000, мисля ", съобщи общественият министър.

Гостът в студиото уточни, че обществената поддръжка във тип на пенсия за неработоспособност ще остане, само че е доста значимо да бъде направена промяната в ТЕЛК. Причината - сега се подкрепя извънредно огромен брой хора с увреждания, в това число с услуги, от които не се нуждаят.

" Уверявам хората, че страната няма да прибере парите, просто ще се разпределят по-справедливо. В петък ще бъде първата среща със здравното министерство, с цел да забележим какво вършим ", означи Георги Гьоков.

Минималната работна заплата (МРБ) може да остане 710 лева или да бъде увеличена, само че няма вид да стане по-ниска, увери общественият министър.

" Разработили сме няколко разновидността, които се въртят към това МРБ да бъде 50% от междинната работна заплата за страната през миналата година. Пресметнали сме, че минималната работна заплата би трябвало да бъде 770 лева Финансовият министър не е склонен да се подвига МРБ два пъти в една и съща година. Силно се надявам, че няма да остане 710 лева ", настоя Гьоков.

Той добави, че намаляването и диференцирането на Данък добавена стойност, както и нулева ставка за хляба срещат схващане от съдружните сътрудници, само че те не одобряват тавана на цените и необлагаемия най-малко, който оферират от Българска социалистическа партия.

" Желязно е съдружното съглашение. Описано е какви заплащания вършим. Лошото е, че в съглашението нямаше разказани форсмажорни условия като войната и инфлацията. Темата за Северна Македония няма по какъв начин да бъде проблем за обединението. Няма да има проблем, в случай че Договорът за добросъседство се извършва. Чудя се за какво няма напън към РСМ да извърши контракта ", сподели още министър Гьоков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР