Социалното министерство е готово с проект за промени в Кодекса

...
Социалното министерство е готово с проект за промени в Кодекса
Коментари Харесай

Социалното министерство е готово със законови промени за изплащането на втората пенсия

Социалното министерство е готово с план за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, обвързван с метода на погашение на така наречен втора пенсия, каквато частните пенсионни фондове ще би трябвало да стартират да изплащат през 2021 година Това се схваща от изявление на министъра на труда и обществената политика пред в. " Труд ". В момента се изготвя оценка на влияние и следва законопроектът да бъде препоръчан за публично разискване, споделя Сачева и показва, че следва да се чуе и мнението на Комисията по финансов контрол, на Министерството на финансите и на Асоциацията на пенсионните сдружения.

" Въпросът, който би трябвало да бъде решен, е какво ще се случи с хората, които още от септември ще получат право да се пенсионират ", споделя министърът. Във втория дирек се обезпечават всички работещи в всеобщата трета категория, родени след 1959 година Първите, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са дамите, родени през 1960 година, които тогава ще са навършили 61 години и 8 месеца. През 2024 година към тях ще се причислят и мъжете от този набор. И макар че вноските се събират от 20 година, наредба за етапа на погашение към момента няма.

Попитана дали би посъветвала хората да трансферират дяловете си от частните пенсионни фондове в Националния застрахователен институт, Сачева споделя, че това е персонален избор. На въпрос за нарастването на пенсиите в Румъния с 40% тя споделя, че в България сходна стъпка е неприложима, тъй като би вървяла с предложение за повдигане на налозите. " Всеки един лев, преди да бъде даден, би трябвало да бъде взет отнякъде ", припомня министърът.

По тематиката за болничните листове тя разяснява, че сега годишно се изплащат 463 млн. лева, като повишаването за близо 10 година е с 253 млн. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР