Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина,

...
Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина,
Коментари Харесай

Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Социалният министър и частните фондове 2 година координирано пазят тишина, вместо да осведомят хората за дадената от финансовия министър опция за прекачване към Национален осигурителен институт - по този начин всеки предстоящ пенсионер може да избегне заплахата парите му от страната да бъдат понижени с 20%, а частната пенсия да не покрие тази разлика.

Най-интересните неща, които удрят по джоба, нормално се случват след избори.

В понеделник общественият министър Бисер Петков и частните пенсионни фондове показаха законови текстове, които да регламентират заплащането на така наречен втори пенсии.

И откакто към този момент и общественият министър призна, че доста от хората с две пенсии действително ще получават по-малко, в сравнение с, в случай че са с една, то можем да признаем - втората пенсия публично е финансова пирамида.

На всичко от горната страна, както пенсионните фондове сами признаха, те дружно с страната координирано са пазили тишина за тази финансова пирамида. От 2001 година всеки роден след 31 декември 1959 година внася част от пенсионните си осигуровки в универсалните пенсионни фондове, които са частна благосъстоятелност.

Това е по този начин нареченият втори пенсионен дирек, назовава се доброволно-задължителен. Трябваше да минат обаче близо 19 години, с цел да се регламентира законово етапа на погашение.

Като това се случва безусловно пет минути откакто първите пенсионери, които би трябвало да вземат две пенсии, към този момент са изгърмели с парите си за втората. Става въпрос за над 200 хиляди дами на възраст от 55 до 59 години, в случай че докладите на частните фондове пред Комисията за финансов контрол са правилни. Отдавна има предизвестия, че втората пенсия е мит и тя единствено ще затвърди мизерията на бъдещите пенсионери.

Преди време за това сигнализираха от “Подкрепа” и икономистът Любомир Христов, само че тогава всички бяха против тях, в това число и медиите.

Най-сетне признанието, че две пенсии ще са по-малко от една, направи и общественият министър Бисер Петков. С ангажимента, че това ще се случи с хората, които се надяват на две пенсии в интервала до 2030 година

Което не е правилно. Като шеф на Националния застрахователен институт сегашният обществен министър разписва Годишен актюерски отчет на Национален осигурителен институт за 2016 година, в който ясно се споделя, че най-малко до 2060 година няма метод сборът от две пенсии да е по-голям от единствено една държавна пенсия.

Според тогавашните сметки, в случай че всички хора, родени след 1959 година, се трансферират напълно на обезпечаване в Национален осигурителен институт и получават надлежно една пенсия, коефициентът на заменяне на прихода ще е 55%.

Тоест междинната пенсия ще замества 55% от размера на междинната заплата към 2060 година Ако обаче всички хора, които имат обезпечаване за частна пенсия, изберат да получават две пенсии, то коефициентът на заменяне ще е 42%. След като планът е изработен върху едно и също предугаждане за равнището на заплатата през 2060 година, то към този момент е ясно, че в пари две пенсии са с 12% по-малко от една пенсия.

При предугаждане за междинна пенсия тогава от над 2000 лева действително двете пенсии ще са по-малки с към 350 лева от едната пенсия.

При сегашната възраст за пенсиониране от 65 години това значи, че двете пенсии ще са по-малко от едната даже за хора, родени през 1995 година и минали целия 40-годишен интервал на обезпечаване в частните фондове. Чиста проба самопризнание, че тази система няма да проработи в никакъв случай!

Именно поради тези предизвестия финансовият министър Владислав Горанов прокара опцията за прекачване към Национален осигурителен институт. Така всеки предстоящ пенсионер може да избегне заплахата пенсията му от страната да бъде понижена с 20%, а пък частната да не успее да покрие тази разлика.

Прехвърлянето обаче може да се случи под изискване - човек да го пожелае до 5 години преди да се пенсионира. Като имаше един гратисен интервал до края на 2018 година, когато това ограничаване не важеше. За да вземе обаче всеки осведомено решение, би трябвало да може да сметне каква ще му е пенсията от Национален осигурителен институт, с какъв брой ще бъде понижена, в случай че получава и втора пенсия, и... какъв брой ще е размерът на втората.

Реално първите две данни са налични, само че и сега никой не може да сметне на никого в какъв размер ще е втората пенсия. Независимо дали избере пожизнено погашение, пожизнено с обезпечен интервал, или разсрочено. Поради простата причина, че към момента действително няма формула, по която тази пенсия да бъде изчислена на база насъбраните пари в персоналните партиди.

Без формула има единствено догадки дали ще е приблизително 30, 40 или 43 лева Или пък към 50 лева, каквито бяха прогнозите на някогашния обществен министър и началник на Национален осигурителен институт Йордан Христосков.

Именно тук е огромната виновност на страната, която трансформира частните пенсионни фондове в пирамиди.

И то пирамиди, в които има насъбрани 12,8 милиарда лева съгласно оценката на активите в Комисията за финансов контрол към 30 септември 2019 година Това е бомба, повече от три пъти по-голяма от КТБ.

Вместо да насърчи най-малко първите хора с частни пенсии да се трансферират към Национален осигурителен институт, даже и единствено поради това, че по техните партиди има насъбраните мизерни 4000 лева, страната партнира в интерес на частните фондове. Да не се подвига звук по прехвърлянето, до момента в който не бъде оповестена законовата рамка по какъв начин ще се изплащат вторите пенсии се били разбрали страната и фондовете, призна шефката на “Доверие” Даниела Петкова.

В тази тишина, траяла 2 години обаче, действително 200 хиляди дами изгубиха шанса да спасят парите си. При междинна партида от 4037 лева това значи, че са изгорели към 1 млн. лева Да, фондовете не са класическата пирамида, при която парите изгарят изцяло.

Напротив, тези насъбрани 4000 лева ще бъдат платени. Но те сигурно няма да покрият разноските по общественото злополучие “старост” в България.

Системата с трите осигурителни стълба бе наложена на България от МВФ след банкрута при Жан Виденов. Сама по себе си, тя не е неприятен вид - всеки човек се обезпечава наложително в Национален осигурителен институт и частен повсеместен фонд, който е така наречен финансова скица. Има и трети дирек - изцяло непринудено финансово обезпечаване, който обаче в България е пренебрежимо дребен, да не кажем фиктивен.

При идеалния случай на тази скица през Национален осигурителен институт работещите във всеки един съответен миг заплащат солидарно пенсиите на възрастните. А те си прибавят според от това какъв брой са спестявали. Още след приемането на тази пенсионна промяна действително започнаха извращенията с нея.

Осигурителната вноска по този начин и не доближи плануваните 7% от прихода на всеки предстоящ пенсионер.

Остана си на 5%. Както и общата осигурителна тежест не стигна нужните за добре работеща система 34%, а остана на 17,8 на 100. Защото цяла плеяда обществени и финансови министри не пожелаха да се опълчват на желанията на бизнеса. На всичкото от горната страна на частните фондове бяха преотстъпени големи средства от вноските като такси за обслужване на бъдещите пенсионери.

Те прибират 0,8% от цената на партидите като капиталова такса. При 12,8 милиарда лева стойност на партидите това прави над 100 млн. лева отнети като такси.

Допълнително от всяка нова вноска се удържат 4% входна такса. Тоест така и така мизерната вноска “бели пари за черни дни” се понижава. Като против тези такси се чака фондовете да ръководят парите по този начин, че те да се усилват и при пенсиониране действително човек да е спечелил.

а целия 19-годишен интервал обаче междинната рентабилност съгласно Бисер Петков е 2%. При насъбрана инфлация в интервала януари 2001 към януари 2019 година от 89,8%.

Всеки може самичък да сметне с какъв брой са му увеличени парите в пенсионния фонд. Именно тези данни вършат много необичайно решението на страната в лицето на обществения министър Бисер Петков да влезе в съюз с фондовете и да не пропагандира хората да се трансферират към Национален осигурителен институт. Да, такова всеобщо прекачване действително ще докара до скок в разноските на солидарния дирек. Но най-малко поне ще понижи мизерията на новите пенсионери.

И ще ги измъкне от финансовата пирамида, наречена втора пенсия.

*Този текст не е съображение за взимане на капиталово решение, а единствено подготовка за мизерни старини.

*Източник: https://www.24chasa.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР