Социалният министър Георги Гьоков заяви от парламентарната трибуна, че пенсиите

...
Социалният министър Георги Гьоков заяви от парламентарната трибуна, че пенсиите
Коментари Харесай

Социалният министър иска увеличение на пенсиите с 6.1% от юли 2022 г.

Социалният министър Георги Гьоков съобщи от парламентарната естрада, че пенсиите би трябвало да бъдат увеличени с най-малко 6.1%. Ако бъде реализиран консенсус по този въпрос сред политическите сили, този механизъм може да бъде признат от през юни 2022 година, сподели Гьоков.

Той беше изслушан от депутатите във връзка преизчисляването на пенсиите и аргументите част от пенсионерите даполучат по-ниски пенсии през януари по отношение на декември.

" Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Това се отнася както за пенсиите за трудова активност, по този начин и за обществените пенсии. Разликата пристигна от намаляването на размера на коронавирус добавката, която обаче не е част от пенсиите на хората “, сподели общественият министър. Според него казусът с пенсиите е в резултат на решения на предходното 46-то Народно заседание.

Социалният министър счита, че основаното напрежение не е единствено от това, че има възрастни хора, които са получили с няколко лв. по-ниско заплащане, а и по тази причина, че при преизчисляване на пенсиите, методът е неправдив, без да се регистрира самостоятелният принос към осигурителната система.

Гьоков изясни, че по отношение на новата по-висока тежест на осигурителния стаж, са били преизчислени всички пенсии за трудова активност.

" Това преизчисляване се извърши без да се трансформира приходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година застрахователен стаж процентът беше повишен от 1.2 на 1.35 ", добави министърът.

По думите му, минималният размер на пенсията за стаж и възраст се е нараснал с над 23 % - или от 300 на 370 лв., а междинното нарастване на пенсиите от 25-ти декември е 12.9% или към 61.25 лева на пенсионер и то се отнася за всички пенсионери.

От Движение за права и свободи обаче обявиха, че над 1 милион възрастни хора са били ощетени през януари и попитаха какви ограничения подхващат министерствата на финансите и на труда и обществената политика.

" За превъзмогване на казуса е взето решение, тези пенсионери, чиито пенсии, като общ общ брой от пенсия и коронавирус добавка, са по-ниски от декемврийските, да получат добавка. Първите заплащания ще бъдат осъществени от Национален осигурителен институт през февруари. Тези суми ще се изплащат до юли, което ще коства към 104 милиона лв., като средствата са налични ", изясни Гьоков.

В отговор на въпрос на депутата от " Продължаваме промяната " Александра Корчева дали не може добавката да бъде превеждана като обществено заплащане, с цел да няма комплициране, общественият министър сподели, че това би затруднило всички участници в процеса. Причината е, че Агенцията за обществено подкрепяне няма потенциал да поеме подобен размер заплащания. Освен това за пенсионерите ще зародят неудобства.

" Аз постоянно съм се чудел за какво ръководещите, които вкараха Covid добавката за пенсионерите, го направиха посредством пенсионната система. Национален осигурителен институт има съществени обичаи при изплащането на разнообразни добавки и по тази причина е логически въпроса за какво тези изплащания не са в обществената система. Всички пенсионери би трябвало да са наясно, че пенсиите им до юли ще бъдат общ брой от персоналната им пенсия, коронавирус добавка и добавка, в случай че е нужна, с цел да може цялата сума да доближи до размера на декемврийските средства, които са получили ", сподели още Георги Гьоков.

Според него изказванието, че всички приходи от пенсии ще се покачват с идентичен %, е образувано от настройки, в това число и от политиците.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР