Социалният министър Деница Сачева ще настоява така нареченият коефициент на

...
Социалният министър Деница Сачева ще настоява така нареченият коефициент на
Коментари Харесай

Сачева ще настоява за мерки, за да не бъдат ощетени новите пенсионери

Социалният министър Деница Сачева ще упорства по този начин нареченият " коефициент на редукция " или понижението на пенсията от Национален осигурителен институт с към 20% за новите пенсионери след 2021 година да бъде по-малко, с цел да не бъдат ощетени. В Банско общественият министър разяснява, че не е последовател на непрекъснатото отсрочване на периодите за прекачване на обществените осигуровки от частните фондове към Национален осигурителен институт.

Спаска Симеонова и Велика Гошева ще се пенсионират след 2 години с 40 години трудов стаж. Не са си трансферирали второто пенсионно обезпечаване в Национален осигурителен институт, тъй като са се надявали да вземат по-високи пенсии. Сега обаче са мощно обезпокоени, че може да се окажат ощетени. Надяват се да им бъде дадена нова опция да трансферират второто си пенсионно обезпечаване към Национален осигурителен институт.
Спаска Симеонова: Сега е сметнато, че към 70% от осигуряващите се от тези набори 60, 61, 62, които към този момент са изпуснали периода да се трансферират, ще получат добавка от втория фонд в размер на към 50 лева Велика Гошева: Всеки се усеща ощетен, при обстоятелството че сега, в който се вършат тези неща, ти дават едни условия в течение на времето те ги трансформират, които не са преференциални за хората които си внасят, 90 % от хората които си внасят средствата ти отиват в небитието. Деница Сачева, министър на труда и обществената политика: Става въпрос за първата вълна със 17 000 дами, обаче има втора вълна, трета вълна, четвърта вълна. Ние, в случай че създадем в този момент изключение за тези 17 000 дами, няма по какъв начин по-късно да разбираем за какво за идната вълна не вършим сходно изключение.
Министър Сачева акцентира, че ще направи всичко допустимо несправедливото ощетяване при пенсиониране да бъде избегнато, като се поправя формулата по която Национален осигурителен институт пресмята самостоятелния коефициент за пенсионерите с вноски в Универсалните пенсионни фондове.
Деница Сачева, министър на труда и обществената политика: Това ще бъде нещо, което аз ще не отстъпвам и ще упорствам за това да няма такава промяна автоматизирана за тези 20 години, в които вие сте се осигурявали единствено и само в Национален осигурителен институт.
До края на месеца се чака да има дефинитивно решение на работната група, която изготвя измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, дали ще бъде продължен срокът за прекачване на партиди от частните пенсионни фондове към Национален осигурителен институт за дамите, които са изпуснали крайния 5-годишен период преди излизане в пенсия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР