Социалният министър Деница Сачева съветва работещите фирми да изчакат предстоящите

...
Социалният министър Деница Сачева съветва работещите фирми да изчакат предстоящите
Коментари Харесай

За кого всъщност е схемата 60/40

Социалният министър Деница Сачева поучава работещите компании да изчакат идните ограничения за ликвидна поддръжка

© Надежда Чипева Дори след измененията схемата за вдишване на част от заплатите продължава да се дефинира като неработеща от бизнеса. Причината съгласно обществения министър е, че тя е ориентирана към служащите, а не към работодателите. Подкрепа за работещите компании с проблеми ще има до седмици. Идеята е за безлихвени заеми и грантове.

" Аз съм министър на труда. Моят ангажимент е към служащите и към безработните. " Този отговор на министъра на труда и обществената политика Деница Сачева значително изяснява напрежението сред държавното управление и бизнеса към схемата 60/40. Държавата желае посредством нея да подсигурява заетостта и приходите на хората, а работодателите чакат обезщетения за спряната активност или за внезапния спад на приходите си. Когато задачите се разминават с упованията обаче, има отчаяние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Точно по тази причина измежду компаниите се прокрадва чувството, че мярката по-скоро ги подтиква да затворят, с цел да получат поддръжка, вместо да предлага ефикасна помощ за тези, чиито доходи са намалели доста, само че въпреки всичко желаят да продължат да работят и да заплащат на чиновниците си. " Свръхнереалистичните упования към едно държавно разпореждане да бъде универсално икономическо лекарство за всички бизнес проблеми водят до това, че сега се търсят разнообразни тълкувания на ограничения, които нямат такива цели ", заключи обстановката Сачева по време на проведен от " Капитал " уебинар на 7 април, в който участваха близо 500 притежатели на компании, изпълнителни шефове, представители на правни адвокатски фирми.

Който не работи, ще получи

Парадокс в препоръчаната мярка 60/40 обаче има - чиновници, които не работят, ще получат задачите си заплати също като тези, които не престават да извършват трудовите си отговорности. Дори последните може да се окажат с понижени приходи, в случай че работодателят вкара ненапълно работно време, само че не кандидатства по схемата, до момента в който за получаващите държавни обезщетения законът е безапелационен, че ще вземат 100% от възнаграждението си. Ситуацията става даже по-объркана, в случай че се вкара ненапълно работно време - тогава компанията ще получи отплата по мярката 60/40 единствено за неотработените от чиновниците часове, като е задължена с изключение на цялостното заплащане за отработените часове да изплати и своя дял от 40% за неотработените, тъй че служителят да получи брутната си заплата като за цялостно работно време. В същото време, в случай че спре изцяло активността и остави служащите си в така наречен престой, компанията ще може да получи като поддръжка от страната 60% от цялата заплата и надлежно да има по-малко разноски.

Тази неправда се изяснява от Сачева с задачата на мярката да резервира заетостта и приходите. " Смисълът й е да резервира нещата в фирмите такива, каквито са през трите месеца (април, май и юни), без да има разтърсвания и промени, тъй че сега, в който бъде анулирано изключителното състояние, да има подготвеност за връщане към нормалната активност ", споделя тя и добавя, че схемата 60/40 не може да бъде обсъждана като мярка за поддръжка единствено на работодателя. По думите на Сачева ограниченията за поддръжка на бизнеса занапред идват на дневен ред и ще са доста по-различни и в доста по-голям обсег. " Много по-важно за бизнеса би трябвало да е това, което ни чака от юни нататък ", безапелационна е още обществената министърка. Тя дава и следния съвет: в случай че има работодатели, които към този момент са наясно, че няма да могат да устоят и по-скоро отиват към банкрут, те могат да се извърнат към фонда " Гарантирани вземания на служащите и чиновниците ". Тези пък, които считат, че могат да изкарат няколко месеца без активност и по-късно ще продължат, могат да изчакат ограниченията, които следва да се разгласят. Става дума за грантовите и кредитни механизми за обезпечаване на ликвидност. На този стадий съгласно обществения министър не се разисква въвеждането на стеснен достъп до бъдещите ограничения за компаниите, които са кандидатствали по мярката 60/40.

Осигуровките на раздора

След последните промени в Закона за изключителното състояние схемата 60/40 стана доста по-изгодна от чисто финансова позиция, защото дотацията от страната към този момент включва и осигуровките върху заплатите на чиновниците, които общо са 18.92% за трета категория труд. Все още обаче има спор дали страната би трябвало да поеме напълно осигуровките за сметка на работодателя, или това ще става в съответствие 60/40. Объркването идва от самия текст, който разказва помощта: " По време на действието на този закон, само че за период, не по-дълъг от три месеца, Националният застрахователен институт превежда 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, обезпечени по член 4, алинея 1, т. 1 от Кодекса за обществено обезпечаване от осигурители, отговарящи на критерии, избрани с акт на Министерския съвет. "
По време на уебинара във вторник (7 април) общественият министър Сачева не беше безапелационна по какъв начин би трябвало да се пояснява наредбата, само че ден по-късно разгласи, че осигуровките ще се разделят сред страната и работодателя в съответствие 60/40. Това обаче не става несъмнено ясно от закона, за който самата Сачева съобщи, че се нуждае от пояснение. Обяснението на Сачева се базира на стенограмите от съвещанието в парламентарна комисия. На базата на това пояснение идната седмица ще бъде променено и постановлението за реда и изискванията за погашение на обезщетенията. Според адвокати обаче има възможност някой шеф да сезира Върховния административен съд с претекст, че постановлението опонира на закона, който планува цялостна отплата на осигуровките.

Мъгла в изискванията

Едно от най-важните разяснения, които министър Сачева направи пред бизнеса е това, че схемата 60/40 ще е годна за интервал от 3 месеца сред 13 март и 13 юни. Фирмите биха могли да аплайват за обезщетения за целия този период или за каквато част от него решат. Като документи ще се одобряват и през май.

За да получат обезщетения работодателите не би трябвало да редуцират даже и един чиновник в интервала на изключителното състояние (след 13 март) на съображение член 328, алинея 1, т. 2, 3, 4 от Кодекса на труда - закриване на част или цялото дружество или редуциране на щата, понижаване на размера на работата или прекъсване на работа за повече от 15 работни дни. Това изискване важи даже и съответния чиновник да не взе участие в схемата 60/40. Съкращения обаче може да се вършат на другите, планувани в кодекса учредения и това няма да е спънка за приемането на помощ от страната.

Също по този начин по време на уебинара стана ясно, че работодателите могат да се спогодят със чиновниците си за понижаване на заплатата в интервала след приемане компенсацията, в който не могат да се приключват трудови контракти. Според министър Сачева изискването е индивидът да бъде непокътнат на работа. Работниците могат да се пускат и в платена отпуска, за което време също ще може да се употребява държавна поддръжка.

Въпреки множеството обяснения занапред има сигнали и за нови промени. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разгласи, че мярката би трябвало да стане 60/0 и работодателите да не дължат нищо на служащите, които не работят, а единствено страната да ги компенсира с 60% от заплатите. Подобна концепция по време на дебатите в Народното събрание имаше и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, а организациите на бизнеса упорстват за това още от края на март. Нелепото е, че в случай че се върви в тази посока, това значи още най-малко една седмица, в която няма да има изясненост за компаниите дали да аплайват за поддръжка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР