Социалният министър Деница Сачева © Надежда Чипева След вчерашния бурен

...
Социалният министър Деница Сачева © Надежда Чипева След вчерашния бурен
Коментари Харесай

Вечерни новини: До дни ще има яснота по схемата 60/40, съдилищата частично възстановяват работа

Социалният министър Деница Сачева

© Надежда Чипева След вчерашния плевел парламентарен понеделник, траял близо 15 часа съвсем до среднощ, вторник е съвсем западнал откъм политически събития. Активно продължава единствено задочният спор сред президента и кабинета, откакто сутринта президентът Румен Радев при визитата си в " Пирогов " подлага на критика ръководещите за незадоволителното съоръжение със средства за битка с ковид и нуждата от тактика за излизане от рецесията.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет смекчи някои ограничавания в работата на съдилищата - към този момент ще могат да се образуват и управляват каузи, както и да се афишират правосъдни решения, само че при прецизно съблюдаване на разпоредбите против болестта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В Полша пък се приготвя провеждането на президентски избори по пощата на 10 май.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Все още има неизясненост какъв брой осигуровки ще поеме страната в схемата 60/40

Министърът на труда Деница Сачева съобщи в уебинар на " Капитал " (очаквайте цялото видео на capital.bg), че до няколко дни страната би трябвало да има пояснение за това какъв брой тъкмо от осигуровките в схемата 60/40 ще се поемат. Приетият законов текст, въпреки и много обтекаем, по-скоро споделя, че страната покрива 100% от частта на работодателя, само че разбирането на министерството е, че е разумно поетата от страната част да бъде 60% . Освен това министър Сачева посочи, че мярката може да се употребява и за пуснати в насилствен отпуск чиновници , а на тези с понижено работно време се дължи цялата заплата, а помощта е единствено за неотработените часове. Но в случай че шеф е съкратил и един чиновник след 13 март поради изключителното състояние, подкрепяне няма да има за всички негови чиновници.

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на ковид в България доближи 565 към вторник сутринта. От инфектираните 31 са медици, а във вторник стана ясно за още една - осма позитивна проба в екипа на Спешна помощ в София. В лечебни заведения са настанени 201 от инфектираните, като от интензивна грижа се нуждаят 26 от тях. Жертвите на инфекцията в страната са 22, а оздравелите - 42.

" Веднага щом се покаже наклонност, че нещата са овладени, бихме могли да предложим охлабване на меркит е в порядък, с цел да няма втори пик на ковид инфекцията или най-малко да бъде невисок. В България не се случват злокобни неща, с помощта на въведените ограничения ", съобщи ръководителят на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той отбрани дейностите на щаба, като съобщи, че рецензиите, че не се тества задоволително, не са напълно основателни. Според него " България тества приблизително както в цяла Европа " и " на никого не е отхвърлен тест ", макар че тестванията са огромен недостиг. Мутафчийски счита, че оправяме добре и на този стадий не би трябвало да си вършим опити с отхлабване на ограниченията.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) възвърне отчасти работата на съдилищата, въпреки и с по-бавни темпове. Във вторник магистратите одобриха решение, съгласно което съдилищата в страната ще могат да образуват и всевъзможни каузи, а освен незабавни и неотложни, както беше от началото на изключителното състояние, а също по този начин и да ги управляват, само че при наложително вземане предвид с кадровия и техническия запас в съответния съд. Ще стартира и оповестяването на решения на съдилищата, като подписаните актове ще се вписват в деловодната система и ще се разгласяват на интернет страницата, само че няма да се изпраща известие до страните, с цел да не текат периоди за известяван.

Правителството обмисля ограничения за поддръжка на самостоятелните актьори, наранени от рестриктивните мерки поради изключителното състояние. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред Българска национална телевизия, като уточни за образцов вид изплащането на минимални заплати и осигуровки от страна на страната за създателите на свободна процедура. По думите му към този момент е почнало събирането на описи, с цел да се разпознава кои са тези създатели.

Таксиметрови водачи стачкуваха в центъра на София и окупираха пространството към храм-паметник " Александър Невски ". Те се притесняват от всеобщи банкрути поради изключителното състояние и внезапния спад на клиенти. По калкулации на браншовата организация на таксиметровите компании от 6000 коли в София сега работят не повече 2000, само че и за тях няма задоволително работа, оповестява bTV.

Външният министър Екатерина Захариева приключи пълномощията на завеждащия консулската работа в българското посолство в Хага, Нидерландия, Свилен Илиев и против него ще стартира дисциплинарно произвеждане. Причината е, че той е събирал нелегално " такса " ковид от посетителите - по пет евро за български жители и по 10 евро за други жители, заяви Министерството на външните работи (МВнР).

И Пожарна охрана СВЕТА

След Австрия и Дания разгласи, че възнамерява да облекчи някои от карантинните ограничения. От 15 април ще възобновят работа яслите и детските градини. Учениците от първи до пети клас ще се върнат в образователните стаи, съобщи нощес премиерката Мете Фредериксен, съгласно която това е " първата внимателна фаза " на връщането на страната към обикновено действие. Наложените физически ограничавания ще останат в продължение на месеци, добави премиерката.

[Reuters]
Френските управляващи стегнаха рестриктивните мерки на придвижването в столицата, като не разрешиха на парижани да спортуват на открито сред 10 и 19 часа. Ходът пристигна, откакто политици и лекари подлагаха на критика жителите, че към момента тичат на групи или се събират по пазарите. Мерките към този момент ще важат до 15 април, само че се чака да бъдат удължени.

Коронавирусът не е предизвикал нито една жертва в Китай за последните 24 часа за пръв път от началото на издание на статистическите данни съгласно китайските здравни управляващи. Новите случаи в континентален Китай понижават от предишния месец. Страната обаче е изправена пред втора вълна от случаи, донесени от чужбина. Броят им съгласно здравните управляващи е към 1000.

Усложнява се обстановката в Сърбия, като доказаните случаи наближават 2500 , с растеж над 240 души за денонощие, съобщи телевизия N1. Починалите са общо 61 души. Най-малко 5% от инфектираните са медицински личен състав. Коронавирусът към този момент е достигнал до старешки дом край Обреновач.

Премиерът Борис Джонсън е с " добър дух ", споделят от " Даунинг стрийт " , откакто прекара нощта в интензивното поделение на централна лондонска болница. Той получава О2, само че не е бил интубиран, откакто признаците му от ковид се утежниха нощес. Според формалната информация той няма пневмония и получава " най-хубавите грижи ".

Израел лимитира трафика сред градовете от 19 ч. довечера до петък в 6 сутринта, заяви Jerusalem Post. Ще има краткотрайна организация и на живота в Ерусалим, който ще бъде разграничен на 7 региона с стеснен трафик сред тях. До 8 ч. сутринта на 12 април (неделя) няма да работи и градският превоз, няма да има и интернационалните полети. Мерки влизат в действие, откакто случаите в Израел надвишиха 9000.

Заразените с ковид в Москва са най-вече младежи, като повече от половината са под 45-годишна възраст, заяви столичният действен щаб за надзор на обстановката, съобщи ТАСС. Между 18 до 45 г са 47.5% от новозаразените, 34% са сред 46 и 65 година, още 14.5 % са над 65, а към 5% измежду тях са над 80. Четири % от новите заболели са деца, посочи щабът.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Германското промишлено произвеждане евентуално внезапно ще се намали през второто тримесечие , разгласи институтът Ifo, откакто показателят му, измерващ упованията за развиването в този бранш, регистрира максимален спад от основаването му през 1991 година Индексът на Ifo се е намалил до минус 20.8 пункта през март по отношение на +2 пункта през февруари. Ръководителят на изследването Клаус Волрабе показва, че може да има известно подценяване на обстановката, защото множеството отговори за изследването са получени доникъде на март.

Унгария ще отпусне близо 500 милиарда форинта (1.51 милиарда долара) държавни гаранции за преференциални заеми , които ще бъдат предоставени на маджарски компании, с цел да се оправят с рецесията с ковид, заяви министърът на нововъведенията и технологиите Ласло Палкович. Унгария ще усили бюджетния си недостиг до 2.7% от брутния вътрешен артикул по отношение на авансово заложения 1%, с цел да подкрепи ограниченията за рестартиране на стопанската система след рецесията.

[Reuters]
Японската автомобилна компания Nissan Motor може да редуцира краткотрайно към 10 хиляди работни места в предприятията си в чужбина поради прекъсването на производството в тях вследствие на ограниченията за преодоляване на пандемията. Това е един от разновидностите, които управлението на компанията обмисля. Миналата седмица компания реши да удължи периода за прекъсването на работата в заводите си в Съединени американски щати до края на април.

КАКВО СЛЕДИМ

Чака се президентът да пусне за обявяване актуализацията на бюджета и измененията в закона за изключителното състояние

В сряда се чака решението на президента Румен Радев дали ще пусне за обявяване законите за актуализацията на бюджета и за измененията в закона за изключителното състояние, в които са заложени ограничения и запаси за подкрепяне на другите категории лица и действия от рецесията с пандемията от COVID-19. Сутринта Радев разгласи, че чака да получи законите и тогава ще вземе решение дали да подпише указа за обнародването им.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

В Ухан бизнесът и хората броят дните до идното отпадане на рестриктивните мерки и възраждането на живота в 11-милионния град. Какво се чака да се случи, споделя Bloomberg.

Социалното разграничаване и самоизолация са ефикасни способи за закъснение на разпространяването на COVID-19, само че в целия свят - от Австралия до Съединени американски щати, мнозина пренебрегват ограниченията . За логиката на психиката на това държание споделя BBC.

Не, не е красива панорама. И въпреки всичко тези, които желаят да знаят и да видят какво тъкмо прави вирусът с белите ни дробове , може да схванат от видеото на New York Times.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР