Социалният министър Бисер Петков ще представи пред депутатите от ресорната

...
Социалният министър Бисер Петков ще представи пред депутатите от ресорната
Коментари Харесай

Бисер Петков представя Закона за социалните услуги в парламента

Социалният министър Бисер Петков ще показа пред депутатите от отрасловата парламентарна комисия главните моменти в плана на Закон за обществените услуги. Това е третият закон, за чието приемане упорстват протестиращите майки на деца с увреждания от самодейността " Системата ни убива ", наред със Закона за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ. 

Проектозаконът за обществените услуги е на стадий публично разискване, което би трябвало да завърши на 15 ноември. Той урежда даването, използването, финансирането, качеството и контрола на обществените услуги в България. Регламентирани са 10 типа съществени обществени услуги, като асистентската поддръжка е една от тях - дефинира се  съдържането на тази поддръжка, дефинират се функционалностите на асистента и на общината, когато услугата се финансира от държавния и общинския бюджет.

В закона се регламентирани така наречен заместваща грижа, уредена като поддръжка за лица, полагащи грижа за подвластни членове на фамилията. Създава се опция за прилагане на общодостъпни обществени услуги от всички, а освен от уязвими групи. 

Въвежда се обмисляне на услугите на национално равнище на услугите, финансирани от държавния бюджет. Определят се доставчиците на обществени услуги, като страната отпада от настоящия кръг снабдители. Създава се и Агенция за качеството на обществените услуги.

 

И довечера майки на деца с увреждания и подкрепящи ги жители се чака да съберат пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР