Социалният министър Бисер Петков призова протестиращи майки на деца с

...
Социалният министър Бисер Петков призова протестиращи майки на деца с
Коментари Харесай

Социалният министър призова протестиращите майки да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания

Социалният министър Бисер Петков прикани протестиращи майки на деца с увреждания да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. Той пристигна до палатковия лагер на протестиращите майки край Народното събрание, с цел да изиска поддръжка, тъй като, по думите му, крайният период за създаване на закона наближава, а от министерството желаят всички групи хора с увреждания да бъдат задоволени.

Министърът сподели, че е реалистично законът да бъде гледан при започване на октомври от Народното събрание, в случай че майките се върнат в работната група. Предложението ще бъде на Министерския съвет. Ще има и едномесечен период за публично разискване.

Той увери, че няма да почива през август, а идващото съвещание на работната група ще бъде в понеделник. Бисер Петков изрази страдание, че майките са получили текстове на законопроекта, които авансово не са били съгласувани с него, където те са разкрили отпадане на главното им искане за персонална помощ. Той добави, че в плана, който през вчерашния ден е гледан от специалистите и ще бъде препоръчан на работната група в понеделник, се разписва персоналната помощ в закона от позиция на права, а доразписването й като обществена услуга - в Закона за обществените услуги.

Той разясни, че в новия вид се предлага финансова поддръжка, която да се структурира към линията на беднотия, а не както е сега - към обезпечения най-малък приход. По-сериозна финансова поддръжка ще има за към 14 833 пълнолетни с тежки увреждания - над 90 %, майките на част от които са от протестиращите. Личната помощ ще е в две форми - като асистентска услуга, която ще се развие в Закона за обществените услуги, и като парична помощ, когато потребителят не желае да има помощник или не може да му бъде обезпечен подобен. Предлагат се и по-сериозни ограничения за трудовата интеграция на хората с увреждания.

Посещението на министъра при палатката на майките на деца с увреждания съответства с разпъването половин час по-рано на палатка от страна на част от организациите на хора с увреждания, които обявиха, че промяна би трябвало да има, само че за всички и тя не би трябвало да се случва под напън и шантажи. Това беше причина майките на деца с увреждания да заявят, че сега отговор на поканата на министъра не могат да дадат, тъй като, по думите им, властта разрешава да се разпъват палатки, които са противозаконни. Те обясниха, че за слагането на техния лагер са чакали месеци наред позволение.

Министърът отиде и при другата група протестиращи и изиска да се запознае с техните претенции, като означи, че най-малко с тях разговорът в никакъв случай не е преустановяван и уточни, че за разпъването на палатка е схванал при визитата си.

Майките на деца с увреждания упорстват за Закон за персоналната помощ. Проект на закон беше създаден от протестиращите и от омбудсмана Мая Манолова. Той обаче не беше подсилен от националнопредставителните организации на хората с увреждания, които считат, че персоналната помощ би трябвало да е част от общ закон, който включва всички обществени услуги.

Работна групи в Министерството на труда и обществената политика създава подобен закон, както и Закон за хората с увреждания. Майките напуснаха работната група за създаване на Закон за хората с увреждания с претекстовете, че в законопроекта не се планува персонална помощ, каквото е главното им искане от седем години.

Майките стачкуват от началото на юни тази година, като съвсем в цялата страна към този момент има палаткови лагери. Те плануват и огромен митинг на 30 юли от 17.00 часа пред Народното събрание под мотото "Системата ни убива - Всички! ", отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР