Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна

...
Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна
Коментари Харесай

Пак се почва - нови промени за парите за хората с увреждания, но не сега

Социалният министър Бисер Петков разгласи подготвеност да се разисква смяна на текстове от закона за хората с увреждания, които лишават хиляди хора от полагаемите им се помощи. Корекциите обаче могат да станат действителност едвам през идната година, също така финансирането им може да сътвори в допълнение опълчване. Необходимата сума за корекции (21-22 млн. лева) незабавно е оскъдна на фона на 3,2 милиарда лева бюджетен остатък доникъде на годината, само че все пак хиляди българи ще би трябвало да преглътнат надалеч по-ниски помощи от предстоящото в идващите минимум 6 месеца. Това се разбра от обясненията на Петков при учредителното заседание на Съвета за наблюдаване и за хората с увреждания към институцията на омбудсмана, написа в. " Сега ".
Реално хиляди българи с над 90% увреждане са лишени от оптималната финансова поддръжка от 198 лева месечно, на която имат право от тази година. Според законодателя оптималната помощ се поставя единствено на хора със обществена пенсия за неработоспособност, а на всички останали със същите увреждания се изплащат 87 лева месечно - щом вземат различен тип пенсия. В някои случаи хората попадат в по-ниската категория поради няколко лв.. Така оптималната сума, с която толкоз се хвалеха ръководещите, в действителност е отпусната на едвам 12 932 души, а 123 550 души с над 90% увреждане получават 87 лева
На форума стана ясно, че една от тематиките, с които Съветът ще се захване предпочитано, е точно настояването за смяна на законовите текстове, които ощетяват хора с увреждания с избрани типове пенсия. По пресмятане на специалисти, тези текстове засягат към 33 000 души, групирани най-общо в три групи - хората, които получават персонална военноинвалидна пенсия - 170 души, пенсионерите, които получават наследствена пенсия с добавка за непозната помощ - 2 126 души и хора с увреждания, които получават персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст с добавка за непозната помощ - 30 342 души.
" Усещането за неправда е огромно и то би следвало да бъде преодоляно с положителни законодателни решения. Това можеше да бъде направено още с преходни разпореждания в Закона за обществените услуги, само че тогава не срещнахме схващане от страна на МТСП, в този момент на старта на новата бюджетна процедура за 2020 година тези несъответствия и недобри законодателни решения би трябвало да бъдат поправени. Очакваме от министъра на труда и обществената политика да направи съответните финансови планове, тъй че от 1 януари 2020 година хората с увреждания да получават обективна месечна поддръжка, тъй че да няма дискриминация сред другите групи с увреждания ", безапелационна е Манолова.
Стана ясно, че предпочитано новият съвет ще желае смяна на законовите текстове, които обвързват новата месечна финансова поддръжка с типа на получаваната пенсия от лицата с трайни увреждания. " Отворени сме да обсъдим по-справедливо систематизиране за идната година в границите на този запас ", разяснява Бисер Петков. Това обаче значи още веднъж да се опълчват едни групи хора с увреждания на други, а точно този разнобой породи актуалните проблеми. Сметките демонстрират, че с цел да получат тези 32 хиляди българи оптималната поддръжка още в този момент, до края на годината ще са нужни в допълнение към 21-22 млн. лв.. Такава настройка обаче на вчерашната среща не беше изразена.
Петков напомни и, че диференциацията в закона е направена по предложение на една от организациите на хората с увреждания, като задачата на разделянето е да се преодолее внезапният спад на помощите за децата с увреждания при навършването им на пълноправие. " Тогава считахме за заслужено препоръчаното диференциране на хората с увреждания в пет групи. Сега чуваме противоположното ", уточни общественият министър.
На фона на тези проблеми беше оповестена държавна информация с позитивни резултати от закона за хората с увреждания. Ако в края на предходната година към 500 хиляди лица с увреждания са получавали месечни интеграционни добавки, то в този момент право на финансово подкрепяне имат над 641 000 души (увеличението обаче главно е в най-леката категория - от 50 до 70.99%, където сумата е 24.36 лева месечно). Над 305 000 лица с увреждания получават по-благоприятен размер на месечната финансова поддръжка спрямо получаваните до тази година добавки. Най-голямо е нарастването за хората, които получават оптималната помощ - за тях помощта е увеличена с към 123 лева спрямо 2018 година
Освен казуса с месечната финансова поддръжка, Мая Манолова открои още няколко акцента в работата на новия съвет: Информираността за използването на персоналната помощ; асистентските услуги за хората с увреждания, които не попадат в обсега на персоналната помощ, изключително възрастните хора; здравната експертиза и по-конкретно преразглеждане на предоставения период, през който ощетените жители могат да се явят на ТЕЛК по новите облекчени правила, признати през юни т.г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР