Социалният антрополог Харалан Александров направи интересен анализ по БНТ за

...
Социалният антрополог Харалан Александров направи интересен анализ по БНТ за
Коментари Харесай

Харалан Александров: Мобилизацията на племенните страсти на българите е много по-опасна от циганите

Социалният антрополог Харалан Александров направи забавен разбор по Българска национална телевизия за протичащото се във Войводиново и реакциите в обществото. Той отговори и на въпрос ще доживеем ли да забележим завършек на етническото опълчване сред българи и роми и дали има етническа престъпност.

" Не съм видял до момента добра формулировка на етническа престъпност. Този въпрос е сходен на доста други въпроси. Ние надалеч не сме изживели тази фаза на развиване - племенното, когато член на твоето племе пребива член на другото племе. Постоянно се пребиват някакви хора както в гетата, по този начин и в българските общности. Домашното принуждение да вземем. Скочиха против Истанбулската спогодба, която точно третираше въпроса за насилието над дамите и изобщо домашното принуждение, само че видяха в нея само въвеждането на трети пол. "

Знам какво ще ме попитате. Да се скараме ли на вицепремиера Каракачанов или да го похвалим. В случая с Войводиново той беше в ролята на министър председател. Имаше мощно очакване от българската общественост той да направи нещо коренно. Темата роми е на всички места. В този смисъл той направи рационалното - държа се като родов водач, какъвто се чака да бъде по силата на ролята си, на всичко от горната страна битият е боен. Представяте ли си каква засегнатост е това за нацията.

Затова трябваше да се случи нещо - полугражданско, полумепленно. Събарянето на противозаконните постройки беше свръхреакция. Ромите се държаха типично племемно - че отговорността се поема от цялата група и се изнесоха всички отрано. Къщите бяха празни. Общо взето духовете се успокоиха. Ако не го беше направила страната, щеше да го направи някой различен. Има доста такива, които желаят да влязат в ролята на родов водач - незабавно се появиха всевъзможни военни пенсионирани и така нататък

Развяха байраци, опънаха ликовете на Ботев и Левски върху шкембетата и споделиха ние сме същинските българи, тези там не са задоволително положителни вождове на нашето племе. Затова би трябвало да изберете нас на идващите избори.

Но Каракачанов, да не забравяме, е освен вицепремиер, само че и водач на Вътрешна македонска революционна организация, която по никакъв начин не се свени да употребява племенната реторика. В този смисъл Каракачанов беше изрправен пред сложен избор и той се опита да го отиграе по най-хубавия метод. Сега ще забележим от развиването какво ще се случи. Показахме, че сме по-големи, по-силни, че нашето племе е по-бабаитското, явно ние държим властта. И в действителност е по този начин.

Същевременно Каракачанов е задоволително обезпокоен от мобилизацията на племенните пристрастености на българите, които могат да бъдат доста по-опасни, в сравнение с тези на ромите. Следващото, което той сподели, е дано да имаме политика, която да направи по-голяма част от нашите съграждани ромите жители. Не е задоволително да си съгражданин по документи - би трябвало да бъдеш жител по нрав, държание, което значи обучение, образование. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР