Социалните вреди от антимикробната резистентност в развитите държави, както и

...
Социалните вреди от антимикробната резистентност в развитите държави, както и
Коментари Харесай

Д-р Дариткова: Нараства резистентността към антибиотици, което е опасно

Социалните вреди от антимикробната устойчивост в развитите страни, както и у нас, е равна на сумарната щета, която имат грипа, СПИН-а и туберколозата. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ Резистентността води до такива вреди за здравето на обществото, каквито вреди нанасят трите значими болести - СПИН, туберколоза и грип. Това е огромния проблем, и всеки лев, даден за понижаване на устойчивостта и за увеличение на знанията на хората, на обществото, е в вярна посока ”, сподели той.
По мотив Световната седмица, отдадена на вярната приложимост на антибиотиците, Народното събрание беше хазаин на кръгла маса на тематика „ Антибиотиците: Използвайте отговорно “.
„ Във връзка със Световната седмица за информация за антимикробната устойчивост, която се организира през ноември, ние организирахме тази полемика, с цел да може да повишим информираността на обществото по тематиката, да посочим какви са достиженията и провокациите в България, и да очертаем ограничения за превъзмогване на казуса, който е прекомерно сериозен. Нещо, което за жалост води до гибел на стотици хиляди пациенти и в предстоящ проект се основава опасност, която е съизмерима със заканите на няколко инфекциозни заболявания сумарно, както описа проф. Кантарджиев. Затова е значимо да бъдем осведомени, да бъдем възобновени и добре проведени, с цел да се оправим с това предизивкателство ”, сподели ръководителят на Комисията по опазването на здравето на Народно събрание доктор Даниела Дариткова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР