Социалните връзки с други хора са ключови за физическото и

...
Социалните връзки с други хора са ключови за физическото и
Коментари Харесай

Мозъкът ни издава дали сме самотни

Социалните връзки с други хора са основни за физическото и психическото ни здраве. Но до момента бе тайнственост по какъв начин мозъкът отразява взаимовръзките с другите във връзка с нашата персона. Изследване на експерти от колежа Дартмут откри, че колкото по-близък прочувствено усещаме някого, толкоз по-ясно това е отразено в мозъка ни във връзка с нас самите. И назад - при хората, които се усещат откъснати от обществото, отражението им в мозъка е по-неутрално и самотно, заяви електронното издание " Медикъл Експрес ".Резултатите от изследването са оповестени в " Джърнъл ъв нюросайънс ".

" Ако имахме щемпел за неутрална интензивност, която да отразява самопредставянето ни и различен, който да отразява хората, които са ни близки, за множеството от нас печатите за неутрална интензивност биха си приличали. Но при самотните хора неутралната интензивност е ясно разграничена от тази на другите хора ", изяснява водещият създател на проучването Меган Л. Майер, учител по логика на психиката и шеф на лабораторията по обществена неврология в Дартмут.

Учените са работили с 50 души на възраст от 18 до 47 години. Преди да им бъде направено проучване със скенер, те трябвало да назоват и да подредят петима души, които са им близки и петима познати. По време на скенера участниците били помолени да създадат оценка на себе си, на най-близките си хора и на познатите си, чиито имена са показали, както и на пет известни персони. Те трябвало да дадат оценки от едно до четири.

Резултатите посочили, че колкото по-близък бил някой човек до участниците в опита, по толкоз по-сходен метод мозъкът представял индивида и неговия непосредствен. При по-самотните хора това подобие съвсем или изцяло отсъства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР