Социалните ще работят с родителите, които оставиха снощи бебето си

Социалните ще работят с родителите, които оставиха снощи бебето си ...

Родителите изоставили бебето си заради тормоз от роднини.


Социалните ще работят с родителите, които оставиха снощи бебето си на площадка в блок в "Люлин", както и с родните им, като целта е те отново да могат да поемат грижите за него.

Детенцето е в добро състояние, настанено е в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски", съобщи социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА.

След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, ангажира се той. Още по тематаЗадържаха родителите на изоставеното бебе за 24 часа10 окт 2019 12:3911Установена е и майката на изоставеното бебе10 окт 2019 08:2934Захвърлиха бебе в София: Да се даде на социалните. Успех!10 окт 2019 06:5028

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че около 17 часа вчера бащата на бебето е посетил социалните и е казал, че иска на остави детенцето, защото майка му и сестра му тормозят жена му. Причината - бебето много плачело и това им нарушавало спокойствието.

При посещението си той е бил заедно с майката на бебето.

Когато социалните са ги помолили да удостоверят самоличността си, двамата си тръгнали.

Към 22 часа вечерта обаче те са оставили детето пред дома на дядото по майчина линия.

Реакцията на социалните служби е била незабавна и мобилният екип на ДСП "Оборище" е пристигал на мястото веднага.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като те двете се грижат за него.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете.

Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на детски, но до момента те не са направили това.

Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

Според Петков случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето.

Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно, каза той.

Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето, каза министърът.

Промени, които бяха направени със Закона за социалните услуги, бяха точно с такава цел - превенция на изоставянето, как да се реагира в случай, че има риск от изоставяне. Този риск е най-голям в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане, обясни той.

Петков допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Източник: dnes.bg