Социалните предприятия ще посочват дали наетите от тях работници са

...
Социалните предприятия ще посочват дали наетите от тях работници са
Коментари Харесай

Социалните предприятия вече ще наемат хора от уязвими групи при по-ясни критерии

Социалните предприятия ще показват дали наетите от тях служащи са инвалиди, някогашни нарушители, алкохолици или наркомани. Това излиза наяве от правилника на Закона за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, който е оповестен за публично разискване, написа " Монитор ".
Нормативният акт е ориентиран към затрудняване на уязвими групи и цели основаването на ясни критерии за компаниите, които имат такава устременост. Бившите пандизчии, които ще могат да се трудят в фирмите, би трябвало да са изтърпели наказването за период не по-кратък от 5 години, в случай че краят му е настъпил през последните три години от започване на работа. Условието за наемане на подвластните към психоактивни субстанции пък е да са минали сполучливо рехабилитационна стратегия през последните две години. Социалните предприятия ще имат опция да наемат още жертви на домашно принуждение, безработни над 55 години, бездомници, чужденци, които са получили леговище у нас. Бежанците ще би трябвало да са под българска протекция през последните 3 година
Всички компании, които са със обществена устременост, ще бъдат вкарани в народен указател. За задачата те ще би трябвало да подадат заявки. Системата ще е обвързвана по електронен път с Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. По този метод ще отпадне условието за даване на организационен контракт или правилник. Освен това компаниите няма да имат обвързване да дават в Национална агенция за приходите трудовите контракти на заетите, информация за средносписъчния брой на личния състав. Информацията ще бъде изисквана от фирмите единствено в случаите, когато тя не може да бъде получена по длъжностен път. Записаните в Националния указател на обществените предприятия ще могат да аплайват за евросредства.
Фирмите пък ще са разграничени на клас „ А “ и клас „ А плюс “. Към първия спадат тези, които имат до трима чиновници от уязвими групи или влагат до 7500 лева от облагата си за обществени цели. При клас „ А плюс “ минимумът наети служащи е 30 или инвестиция до 75 000 лева Предприятията ще употребяват данъчни облекчения. Налозите за тях ще бъдат с до 10 на 100 по-ниски. Очакванията са до 2021 година делът на общественото предприемачество у нас да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт. Сега той е едвам 0,7%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР