Социалните предприятия ще посочват дали наетите от тях работници са

...
Социалните предприятия ще посочват дали наетите от тях работници са
Коментари Харесай

Инвалиди и експрестъпници в социалните предприятия

Социалните предприятия ще показват дали наетите от тях служащи са инвалиди, някогашни нарушители, алкохолици или наркомани. Това излиза наяве от правилника на Закона за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, който е оповестен за публично разискване.

Нормативният акт е ориентиран към затрудняване на уязвими групи и цели основаването на ясни критерии за компаниите, които имат такава устременост.

Бившите пандизчии, които ще могат да се трудят в фирмите, би трябвало да са изтърпели наказването за период не по-кратък от 5 години, в случай че краят му е настъпил през последните три години от започване на работа.

Условието за наемане на подвластните към психоактивни субстанции пък е да са минали сполучливо рехабилитационна стратегия през последните две години. Социалните предприятия ще имат опция да наемат още жертви на домашно принуждение, безработни над 55 години, бездомници, чужденци, които са получили леговище у нас. Бежанците ще би трябвало да са под българска протекция през последните 3 година, написа "Монитор ".

Всички компании, които са със обществена устременост, ще бъдат вкарани в народен указател. За задачата те ще би трябвало да подадат заявки. Системата ще е обвързвана по електронен път с Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. По този метод ще отпадне условието за даване на организационен контракт или правилник. Освен това компаниите няма да имат обвързване да дават в Национална агенция за приходите трудовите контракти на заетите, информация за средносписъчния брой на личния състав. Информацията ще бъде изисквана от фирмите единствено в случаите, когато тя не може да бъде получена по длъжностен път.

Записаните в Националния указател на обществените предприятия ще могат да аплайват за евросредства. Фирмите пък ще са разграничени на клас „ А “ и клас „ А плюс “. Към първия спадат тези, които имат до трима чиновници от уязвими групи или влагат до 7500 лева от облагата си за обществени цели. При клас „ А плюс “ минимумът наети служащи е 30 или инвестиция до 75 000 лева Предприятията ще употребяват данъчни облекчения. Налозите за тях ще бъдат с до 10 на 100 по-ниски. Очакванията са до 2021 година делът на общественото предприемачество у нас да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт. Сега той е едвам 0,7%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР