Социалните предприятия ще осигурят работни места в страната и ще

...
Социалните предприятия ще осигурят работни места в страната и ще
Коментари Харесай

Социалните предприятия създават нови възможности за работа у нас

Социалните предприятия ще обезпечат работни места в страната и ще дадат нови благоприятни условия за уязвимите групи от популацията. Това обявиха представители на националния алианс за работа с доброволци на среща с бизнеса и представители на държавната администрация. Според тях би трябвало да се усъвършенства връзката сред бизнеса и страната, с цел да се форсира намирането на работа на към този момент квалифицирани служащи.

Пловдив

В Шивашката работилница в Пловдив, която съществува от три години се образоват дами, които дълго време не са могли да си намерят работа
Фанка Петкова: " Свикнахме си на работата доста добре почнахме да шием поръчки, рокли, шием детски. " Султанка Петрова – зам.-министър на труда и обществената политика: " Тя дава опция на хората от уязвимите групи да бъдат дейни, те да се включат на пазара на труда и най-важното, което е, че посредством тази политика бихме могли да спестим извънредно доста средства на държавния бюджет. "
Представителите на бизнеса чакат по-бързо страната да одобри бъдещия Закон за обществената и солидарна стопанска система, който се приготвя от Министерството на труда и обществената политика. Липсата на фрагменти пречи за увеличение на производството и износа на компаниите.
Микаел Амицбол – притежател на шивашко дружество: " Има потребност от работна ръка доста компании в Пловдив, има потребност от работна ръка, при нашия отрасъл има потребност от претенденти с подготовка и това е мъчно да откри. "
От Алианса за работа с доброволци са подготвени към този момент да приобщят и хора с увреждания, които да се образоват, с цел да намерят работа. Примерът на други страни в Европа демонстрира, че за всеки който може да работи до 3 часа дневно, страната основава условия да се осъществя.
Мария Шишкова – Национален алианс за работа с доброволци: " Държавата би трябвало да сътвори среда, която би трябвало да бъде добра, по този начин щото дребни и междинни обществени предприятия да имат хоризонти и да се развиват. "
От основаването си през 2015 година в шивашката работилница на Алианса в Пловдив са приключили 40 дами, които са били трайно отпаднали от пазара на труда. След образованието те към този момент са квалифицирани и са получили оферти за работа в шивашки предприятия в региона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР