Социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество не подкрепиха

...
Социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество не подкрепиха
Коментари Харесай

Асен Василев определи бюджета като ключов за приемането на България в еврозоната

Социалните сътрудници от Националния съвет за тристранно съдействие не поддържаха плана за централен бюджет за 2024 година, както и бюджетите на НЗОК и Държавното публично обезпечаване. Работодателите и синдикатите имат редица забележки по финансовата рамка за идната година. От КНСБ и Подкрепа желаеха още 600 милиона лв. за повишение на междинните заплати в публичния бранш и дефинираха заложените параметри в централния бюджет като напрегнати, само че изпълними. Работодателските организации обаче дефинираха проектите на Асен Василев като неизпълними и увеличаващи фрапантно външния дълг.

Социалните сътрудници поддържаха бюджета на Националната здравноосигурителна каса със забележкии не реализираха единогласие във връзка с бюджета на Държавното публично обезпечаване, както и за плана на централния бюджет за 2024 година.

Финансовият министър Асен Василев дефинира бюджета като основен за приемането на България в еврозоната.

Синдикатите показаха запаси във връзка с бюджетите и желаеха повече пари за нарастване на междинните заплати в обществения бранш.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров изрече мнение.

В отговор финансовият министър разяснява, че не е вълшебник и няма по какъв начин да откри спомагателни 600 милиона лв. за заплати, в случай че не ги вземе от някое друго перо.

Критики към бюджета насочиха и работодателските организации. Добрин Иванов от АИКБ разяснява, че заложената финансовата рамка не наподобява постижима.

Очаква се част от бележките на обществените сътрудници да бъдат включени в окончателния вид на проектобюджета и да бъдат гласувани от Министерски съвет на изключително съвещание в петък. В началото на идната седмица законопроектите би трябвало да влязат за разискване в Народното събрание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР