Социалните мрежи преживяват първата си световна пандемия, откакто съществуват. Наскоро

...
Социалните мрежи преживяват първата си световна пандемия, откакто съществуват. Наскоро
Коментари Харесай

Първата пандемия за ерата на социалните мрежи

Социалните мрежи " претърпяват " първата си международна пандемия, откогато съществуват. Наскоро колосите Фейсбук, Reddit, Гугъл, LinkedIn, Microsoft, Twitter и YouTube се ангажираха да отстранен дезинформацията, обвързвана с ковид от техните платформи, оповестява Sciencealert.

В тревожни времена като актуалното, обществените мрежи оказват помощ в разпространението на жизненоважна информация измежду обществото. За страдание с тази информация идват и безчет дезинформация и подправени вести, огромна част от които се популяризират посредством ботове.

Тези подправени сметки са постоянно срещани в Twitter, Фейсбук и Instagram. Те имат една цел: да популяризират боязън и суматоха. Bot Sentinel е уеб страница, който употребява машинно образование за идентифициране на евентуални ботове в Twitter. Според уеб страницата, единствено на 26 март ботовете са били виновни за 828 изявления на #coronavirus, 544 броя на #COVID19 и 255 броя на #Coronavirus в границите на 24 часа.

Тези хаштагове надлежно са заемали 1-ва, 3-та и 7-ма позиции измежду най-популярните в Twitter през този ден.

Важно е да се означи, че действителният брой на свързани с ковид туитове от ботове евентуално е доста по-голям, защото Bot Sentinel разпознава единствено хаштаг термини (като #coronavirus) и няма да вземе на прицел постове, в които е употребена единствено думата - „ coronavirus “, „ COVID19 “ или „ Coronavirus “,

Как се основават ботове?

Ботовете нормално се ръководят от автоматизирани стратегии, наречени бот " акции " и се управляват от хора.

Реалният развой на основаване на такава акция е относително елементарен. Има няколко уеб страницата, които учат хората по какъв начин да вършат това за " маркетингови " цели. В подземната хакерска стопанска система в тъмната мрежа такива услуги се оферират чартърен.

Целта на бот акциите е една: основаване на обществено влияние посредством разпространение на дезинформация. Това може да ускори публичните тревога, изтощение, боязън и яд против управляващите в избрани обстановки.

Начинът на деяние на ботовете

Обикновено в подтекста на известия, свързани с COVID-19, ботовете популяризират дезинформация посредством две съществени техники.

Първият включва основаване на наличие, при което ботовете основават нови изявления със фотоси, които валидират или отразяват съществуващите международни трендове. Примерите включват фотоси на кошници за извършване на покупки, цялостни с храна или фотоси с празни лавици в супермаркетите. Това поражда безпокойствие и удостоверява това, което хората четат от други източници.

Втората техника включва увеличение на наличието. В това отношение ботовете се придържат към формалната информация на държавните управления и новинарските уеб сайтове, с цел да сеят разкол. Те препубликуват алармиращи изявления, украсявайки ги с погрешни мнения и неверна информация в опит да всеят боязън и яд измежду потребителите. 

Как да видим бот

За да научим характерностите на бот, дано разгледаме по-отблизо профилите на Шарон и Сара.

И на двата профила липсва човешка уникалност и демонстрират някои знаци, че може да са ботове:

- те нямат почитатели

- едвам неотдавна са се включили към Twitter

- нямат фамилни имена и имат буквено-цифрови псевдоними (като Sara89629382)

- разгласили са единствено няколко пъти

- изявленията им следват една наклонност в тематиките си: предизвестия за някаква заплаха

- такива профили наблюдават най-много новинарски уеб сайтове, държавни органи или хора, които имат мощно въздействие по дадена тематика (в случая вирусология, медицина, политика).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР