Социалните мрежи навлязоха в живота на всеки един от нас.

...
Социалните мрежи навлязоха в живота на всеки един от нас.
Коментари Харесай

Бизнес етикет в социалните мрежи

Социалните мрежи навлязоха в живота на всеки един от нас. Ако в самото им възникване всички ги използваха повече за развлечение и връзка с другари, нещата към този момент се трансформираха фрапантно. В последните години непрекъснато се написа за професионален имидж, бизнес етикет, държание, обноски. Има правила за това по какъв начин се пишат имейли, по какъв начин да се приказва по телефона, по какъв начин да се обличаме, по какъв начин да поддържаме връзка и за съвсем всички сфери на обществения и професионалния ни живот. Съвременният бизнес етикет обаче навлезе съществено и в интернет.

А ето и няколко съвета какво да (не) вършиме, с цел да присъствате съответно във Фейсбук и LinkedIn.

Ако при връзка " очи в очи " си сътворяваме усещане за индивида за по-малко от седем секунди въз основата на това по какъв начин наподобява и какво е държанието му, то в обществените мрежи усещането се образува от информацията, която прочитаме и виждаме в неговия профил. Това значи, че е добре да се замислим по какъв начин изглеждаме в очите на " приятелите " ни. Още повече, че измежду тези " другари " сигурно имаме сътрудници, шефове, евентуални и бъдещи клиенти.

Съобразете се с особеностите на всяка мрежа. Използвайте мрежите съгласно тяхното предопределение - LinkedIn е професионална мрежа, а Фейсбук и Twitter са обществени. Не ги бъркайте. Постовете в LinkedIn би трябвало да са свързани единствено с сектора, в който работите. Освен това не изпращайте всеобщо предложения с молби за рекомендации и утвърждения.

Попълнете профила си с същинското си име и настояща фотография. Никой няма предпочитание да споделя с " Графа " или " Красавицата " с изключение на в случаите, когато познавате индивида с подобен прякор. Вероятно кучето ви е доста сладко, само че в случай че не сте ветеринарен доктор и не употребявате профила си да рекламирате клиника за домашни любимци, фотографията му стои неуместно. Освен това профилна фотография, която е на плажа, или фотография от радостно празненство изпраща разнообразни сигнали. Помислете за това, че хората ви възприемат по този начин, както ви виждат.

Не изпращайте предложения за вампирски игри или молба за " живот ". Същото важи и за календар за рождени дни. Не е уместно и да си вършиме проби, чиито резултати автоматизирано се разгласяват на " стените " ви.

Правете разделяне кои неща са подобаващи да ги публикувате на " стената " си и кои да ги споделите с непосредствен човек в обособен чат. Не всичко е уместно и наложително да бъде споделено с шефа ви, сътрудник или с бизнес сътрудник, които да вземем за пример имате в листата си с другари.

След като въведете ред в профилите си в обществените мрежи, може да потърсите и подобаваща за вас работа измежду настоящите оферти на Karieri.bg.

U.S. Embassy Sofia търси:
Information Assistant (Information Assistant/Photographer)
Administrative Assistant

Atendia търси:
Design Production Manager

Комисия за финансов контрол търси:
Финансов анализатор - сертифициран финансов анализатор (CFA)
Финансов анализатор

Cargill търси:
Finance SAP Super User

British Council in Bulgaria търси:
Customer Service Assistant

Българска народна банка търси:
Експерт

EVN България търси:
Експерт, околна среда
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР