Социалните медии преливат от информация за пандемията от коронавирус. Кое

...
Социалните медии преливат от информация за пандемията от коронавирус. Кое
Коментари Харесай

Коронавирус: Факти срещу митове

Социалните медии преливат от информация за пандемията от ковид . Кое е истина и кое не е все по-трудно да се реши. Дезинформиращи изказвания като това, че вирусът е машинация или изявления, които основават суматоха или предизвикват покупката на недоказани медикаменти и цярове, могат да бъдат рискови за публичното здраве и да подкопаят напъните за попречване на разпространяването му. Въпреки че формалните лица и обществените платформи започнаха да подхващат стъпки за прекъсване на потока от паникьосващо и зловредно наличие, от читателя зависи да бъде добре осведомен по такива чувствителни въпроси, съобщи БГНЕС.
За да сложи нещата в вярна посока и улесни разбирането, вестник „ Дейли Сабах ” реши да развенчае някои от най-често срещаните легенди за COVID-19.
Разузнавателна служба на Турция: Всички случаи на COVID-19 са тежки и съдбовни.
ФАКТ: Около 80% от инфектираните демонстрират леки признаци, 14% развиват тежки болести като пневмония и единствено 5% са сериозни. Малко над 1% от инфектираните нямат никакви признаци.
Разузнавателна служба на Турция: COVID-19 визира единствено възрастните хора.
ФАКТ: Хора от всички възрасти могат да се заразят с COVID-19. Въпреки това, възрастните хора са по-уязвими, изключително тези над 60-годишна възраст. Бременните дами, хората със слаба имунна система, онкоболните и тези с хронични болести също са в групата с по-висок риск.
Разузнавателна служба на Турция: Новият ковид е лабораторен вирус.
ФАКТ : SARS-CoV-2 не е създаден в лаборатория. Той се популяризира в обществото вследствие на естествените промени в микроорганизмите. Медицински специалисти чакат от дълго време епидемии от нови вируси с генезис от Югоизточна Азия. Плътните човешки популации, огромното многообразие от животни и тесният контакт сред животни и хора в този район усилват риска от промяна на вируси.
Разузнавателна служба на Турция: Маските са задоволителни, с цел да предотвратят COVID-19.
ФАКТ : Маските, изключително елементарните хирургически маски, не оферират съответна отбрана и непрекъснатото допиране до тях за нагласянето им върху лицето или повторната им приложимост може по-скоро да докара до заболяване . Измиването на ръцете щедро и постоянно под течаща вода и сапун за минимум 20 секунди е най-ефективната отбрана.
Разузнавателна служба на Турция: Всички средства за стерилизация на ръцете ще оказват помощ за убиването на вируса.
ФАКТ: Използването на типичен турски одеколон или дезинфектант със наличие на алкохол минимум 70% в действителност оказва помощ. Но не е належащо да се охарчвате - измиването на ръцете към момента е най-ефикасното средство.
Разузнавателна служба на Турция: Гаргарата или промивките на носа със солен разтвор предотвратява предаването на вируса.
ФАКТ: Няма такива научни доказателства. Ако физиологичният разтвор е прекомерно богат на сол, това може да аргументи увреждане на горните дихателни пътища и да нарани носната лигавица.
Разузнавателна служба на Турция: Чаша парещ чай ще ви помогне да убиете вируса.
ФАКТ : Горещите питиета могат да ви оказват помощ да си успокоите нервите, само че те нямат подобен потвърден резултат. Всъщност напитките, които са прекомерно горещи, могат да причинят повече щета, в сравнение с изгода, защото могат да унищожат естественият предпазен епителен пласт в устата и гърлото.
Разузнавателна служба на Турция: Яденето на чесън ще помогне да се защищити от вируса.
ФАКТ: Вярно е, че чесънът и лукът са извънредно здравословни, с високо наличие на антиоксиданти и имат антимикробни свойства, само че няма научни доказателства, които да сочат, че те ще държат вируса надалеч от Вас.
Разузнавателна служба на Турция: Има ваксина против ковид, само че още не я пускат на пазара
ФАКТ: Засега не съществува ваксина, която да защищава от вируса. Световната здравна организация (СЗО) разгласи тази седмица, че първото изпитване за ваксина публично е почнало. Някои фармацевтични артикули и лаборатории също обявиха, че работят върху други възможности.
Разузнавателна служба на Турция: Антибиотиците са ефикасни против COVID-19.
ФАКТ: COVID-19 е вирус, а антибиотиците не работят против вируси – те лекуват бактериални инфекции.
В международен мащаб има над 220 000 доказани случая на заразяване. Болните са повече от 128 136 - 95% леки и 5% в съществено или сериозно положение.
Световната здравна организация разгласи Европа за новия епицентър на вируса, който за пръв път се появи в Ухан, Китай предишния декември.
Столичната лекарска гилдия желае обсада на София поради ковид
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР